SIRDAL: — Ja, det må det vel være. En fantastisk opplevelse å dra den opp fra garnet, sier gammel-lensmann Helge M. Tonstad, etter fisketuren sammen med kompis og journalist Arvid Valente i Gravatn over mot Rogalandsgrensen i Sirdal fredag.

Auren på 9,5 kilo er 90 centimeter lang og 20 centimeter bred på det bredeste. Det er snakk om en av de største som er tatt i Norge, og mest sannsynlig den største noensinne på Agder.

Norgesrekorden står for øvrig Robert Torp for. Han dro opp en gigant på hele 15,3 kilo fra Mjøsa 1. november 1981. — Denne er i hvert fall den største vi har fått. Det var en lykke at vi i det hele tatt fikk den opp, forteller Tonstad.

Hang etter tennene

Beistet hang nemlig fast i garnet i to, tre tenner. Den var altfor stor til å gå inn i maskene.

— Jeg så den på halvannen meters dybde. Den lå rolig nesten nede i sanden. Da var det bare å dra forsiktig opp til båten. Så tok jeg begge hendene inn i gjellene og fikk halt den om bord, forteller Tonstad.

- Nå er vel fiskelysten større enn noen gang?

— Nei, vi har forlatt vannet. Nå er det elgjakt som gjelder, forteller Tonstad, som ikke har bestemt hva han skal gjøre med auren.

(Les mer under bildet)

FISKEN I MIDTEN: Helge M Tonstad (t.v) og Arvid Valente viser fram auren de dro opp i Sirdal fredag. Foto: ODDVAR TJOMLID

Vil stoppe ut

— Muligens skal vi røke den. Jeg har også lyst til å stoppe den ut, men jeg vet ikke hvem som kan hjelpe med det. Hvis noen av Fædrelandsvennens kjenner noen som kan hjelpe, vil jeg gjerne ha beskjed, sier Helge M. Tonstad.