KRISTIANSAND: Ved sekstiden i dag forsvant de siste skiltene som har henvist biltrafikken til gamle E 18. Få minutter over klokken 0600 forsvant også de siste kjeglene fra nye E 18 mellom Lillesand og Kristiansand.

Kjør nye E 18 — på drøye fire minutter!

Kjør nye E 18 — på 26 minutter!

Kjør gamle E18 — på drøye fem minutter!Øst for Dyreparken samlet noen ivrige bilister seg for å bli blant de første til å kjøre på den nye veien. De første klarte imidlertid ikke å holde seg, og kjørte forbi kjeglene som sperret nyveien allerede klokka 05.52. Fjernet kjeglene

Regionvegsjef Andreas Setsaa var blant dem som ventet spent på åpningen av veien i dag tidlig. Til fvn.no sier han at han gledet seg til å prøve den nye veien, som ble utsatt åpnet fordi de lange tunnelene mellom Dyreparken og Lillesand ikke var sikkerhetsgodkjente.

RAPPORTERER: Dirk Fouquet melder fra om at alt er klart. FOTO: Vegard Nekstad

Sammen med to kolleger fjernet Dirk Fouquet fra CJV E 18 kjeglene som sperret den nye veien. Allerede i løpet av de første minuttene fikk flere titalls biler muligheten til å teste den nye veien. Ikke alle valgte nyveien, og en del kjørte inn på gamle E 18 — nå riksvei 420.- Det var deilig. Jeg har jobbet her i tre år nå, sier Fouquet. Til fvn.no forteller han at planen er å bli i Norge i noen måneder til.

Spart tid

Nå venter ny, svart og flott asfalt på bilister som kjører mellom Kristiansand og Grimstad. Du vil spare mellom ti og femten minutter på strekningen, og sannsynligvis spare dekkene dine i kantene: Den svingete etappen er en saga blott.

E 18 - fra byggestart til åpning

Det står ingen fotobokser på strekningen, men politiet tror ikke den nye autostradaen vil friste råkjørere over evne.

— Vi har ingen ekstra innsats fra våre patruljer i forbindelse med åpningen av ny vei, sier operasjonsleder Bjarne Bakken ved Agder politidistrikt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik så det ut på E18 ved Gaupemyr kort tid etter åpningen. Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad

Men han legger til at UP er på veien og har et særskilt program for å følge nye E 18. Både journalister fra fvn.no og NRK forsøkte å få en prat med de første bilistene på nyveien, men det ble bare med armveivingen. Det var neppe mye tvil om at bilistene var klare for å cruise mellom de tre sørlandsbyene — i 100 km/t.

Den første timen var det labert med trafikk, men ved 7.30-tiden tok trafikken seg betraktelig opp.

Fvn.no følger veiåpnngen

Har du kjørt veien? Del dine erfaringer i debatten!