VENNESLA: — Da blir jeg nok nødt til å skifte jobb. Å gå sju og en halv time uten røyk hadde ikke gått, sier Christian Sæle (23).

— Dessuten er det jo ofte veldig lange dager på en drosjesjåfør. Mer enn åtte timer, sier Øyvind Røllend som er ikke-røyker, men som ikke blir plaget av kollegaens røyking.

Drosjesentralen i Vennesla sentrum er nemlig et av de få stedene der det fremdeles er lov å ta seg en blås innendørs.

— Det gjør ikke meg så mye. Det er vifte i taket, og det går an å lufte. Og så har jo folk røykt her i alle de år, sier Øyvind Røllend.

Bra forslag

En ringerunde Fædrelandsvennen gjorde i går, viser at et totalforbud mot røyking er lite aktuelt i denne omgang. Det mest vanlige er å sende folk ut.

— Røykerne har vært nødt til å gå ut helt siden vi flyttet inn hit i 1995. Noe forbud har vi ikke vurdert, sier Oddvar Abrahamsen, trafikksjef i Bussen Trafikkselskap.

De ansatte Fædrelandsvennen møter utenfor selskapets lokaler på Rige synes også forslaget om totalforbud høres vilt ut.

— Det er nok forfølgelse av oss røykere, sier en mann som ikke vil ha navn og bilde i avisen.

Hos Netthandel i Søgne er det derimot en hvis fare for totalforbud mot røyk i arbeidstiden.

— Dette synes jeg var et veldig bra forslag som jeg kommer til å ta opp i ledergruppa, sier daglig leder Einar Øgrey Bransdal.

— Jeg er sikker på at hvis folk hadde sluttet å røyke, kunne de ha jobbet en halv time mer enn de gjør i dag, sier han.

Røykerom

På de fleste arbeidsplassene Fædrelandsvennen har vært i kontakt med, nøyer sjefen seg med å sende sine ansatte ut og røyke. Men vi kom over tre steder der det fremdeles er lov å røyke inne. I tillegg til drosjesentralen i Vennesla, er det fremdeles røykerom for ansatte på Caledonien.

— Jeg har ikke erfart at det har vært noe problem. Det er jo vanlig at folk tar noen små pauser, både de som røyker og de som ikke røyker, sier direktør Trygve Oftedal.

Det tredje stedet med røykerom er i Fædrelandsvennens lokaler på Fiskåtangen.