VENNESLA: — Homofilisaken deler Den norske kirke i to. Normisjon vil ta ansvar for den konservative delen.

Det sier Kurt Hjemdal til Fædrelandsvennen. Han er formann i organisasjonens landsstyre, og var denne uken i Vennesla for å orientere om Normisjons visjoner.

Det var sist fredag organisasjonen kunngjorde sin nye praksis på annonseplass i Vennesla Tidende.

— Dette er en naturlig utvikling som har modnet seg fram, sier Anne Honnemyr, leder av pastorteamet i Vennesla bedehus.

Hun sier at et enstemmig medlemsmøte står bak vedtaket, og viser til at forsamlinger i Normisjon også i Oslo og Stavanger tilbyr konfirmasjon i egne hus.

Forsamlingen i Vennesla tar sikte på å gjennomføre historiens første bedehuskonfirmasjon på Sørlandet neste vår.

Gradvis

For fem år siden skapte Normisjon i Vennesla medieomtale ved å tilby nattverd på bedehuset. For to år siden ble det første barnet døpt i lokalet. Begge ganger etter samtaler med biskopen.

Men konfirmasjon på bedehuset ble ikke biskop Olav Skjevesland orientert om.

— Vi strakk oss langt i å akseptere nattverd og dåp. Det som nå skjer er uklokt av bedehusets ledelse. En niendeklassing bør slippe å bli stilt for et slikt valg. Dessuten er konfirmasjon på bedehuset ikke i tråd med avtalen kirken har hatt med bedehuset. Intensjonen var å supplere, ikke å dublere hverandre, sier Olav Skjevesland.

Frimenighet

Han legger til at Normisjon i Vennesla har uttalt å ikke ville være en frimenighet.

— I realiteten er de nettopp det nå, uten å ha tatt en rettslig konsekvens av det. Ledelsen på bedehuset sier de fortsatt vil være tilsluttet Den norske kirke. Da virker det underlig at de kjører sitt eget løp, sier biskopen.

Kurt Hjemdal synes biskopen heller burde beklage en liberal utvikling i Kirken og i stedet glede seg over at noen ivaretar den gamle læren.

Sogneprest Bjarne Nordhagen i Vennesla beklager at kirke og bedehus nå må konkurrere om konfirmanter.

— Dette er trist. Vennesla trenger definitivt ikke flere menigheter. Gode krefter burde heller arbeide sammen.

— Du har tidligere uttalt deg positivt til homofilt samliv. Kan det ha medvirket til at Normisjon vil ha konfirmasjon på bedehuset?

— Jeg har hørt noen bruke det som argument og at tidspunktet for lansering kan ha blitt forsert av den grunn. Jeg tror dette ville ha kommet uansett.

Nordhagen berømmer bedehusledelsen for å spille med åpne kort.