KRISTIANSAND: Tvistesaken mellom politiet i Rogaland og en 20-åring som ble fratatt lappen for festing endte med full seier til ordensmakten. Up-sjef Steven Hasseldal tror avgjørelsen, den første i Norge, kan får stor betydning.

— I UP har vi hatt fokus på dette lenge, og jeg synes ikke den har vært brukt nok, sier Steven Hasseldal.

Politiet har adgang til å frata førerkortet fra personer på grunnlag av ”manglende edruelighet”. I den ferske dommen viser Dalane tingrett til at det kan foreligge ”manglende edruelighet” hvis personen bøtelegges to eller flere ganger i løpet av et år.

Med andre ord: Blir du tatt for å lage bråk i fylla to ganger i løpet av ett år kan førerkortet ryke.

— Har du to forhold i løpet av et år det åpenbart grunn til å undersøke om førerkortet skal inndras. Men man må jo gjøre en konkret vurdering i hvert tilfelle for å se om vedkommende fyller vilkårene i loven. Det må også brukes skjønn i hver enkelt sak, sier Hasseldal.

Aldri dømt for fyllekjøring

20-åringen fra Egersund er aldri dømt for brudd på vegtrafikkloven, men har flere ganger havnet i klammeri med politiet på grunn av høylytt festing og kranglete adferd i fylla.

”Etter rettens syn er det klart at den manglende edruelighet ikke må være tilknyttet føring av motorvogn for at hensynet til trafikksikkerheten tilsier at inndragning kan finne sted”, heter det i dommen.

Det vises i dommen til at formålet bak reglene om tilbakekall av førerretten er å fjerne farlige og antatt farlige førere fra trafikken. Retten konkluderer med at 20-åringen generelt sett utgjør en høyere risiko i trafikken, og at det dermed er helt i tråd med de aktuelle lovbestemmelsene å frata ham førerkortet.

— Man vet jo at det er en sammenheng mellom manglende edruelighet og kjøring i ruspåvirket tilstand. Det er ingen folkerett å ha førerkort. Man gjør jo ikke dette for å være kjip, sier Hasseldal.

Uklart om kjennelsen ankes

20-åringen har i retten forklart at han drikker stort sett hver helg. Han er flere ganger registrert i politiloggen som en følge av høylytt festing. Blant annet er han ilagt forelegg for å forstyrre den alminnelige ro og orden ved å spille høy musikk.

UP-sjefen tror dommen kan få en stor betydning for den videre praksis.

— Det kan føre til at politiet blir mer bevisst. Vi kan helt klart bli flinkere. Saken har også fått mye oppmerksomhet i media, og forhåpentligvis får kjennelsen en preventiv virkning. Dette er et område veldig mange ikke var kjent med. Kanskje kan oppmerksomheten føre til at folk tenker seg om to ganger før de raser rundt og finner på dumme ting i fylla, sier Hasseldal.

Det er foreløpig uklart om dommen ankes. 20-åringens advokat, Sigvart Bilstad, sier til Stavanger Aftenblad at sakens prinsipielle sider taler for at den vurderes av en høyere rettsinstans.