— Jeg løp rett hjem til en kamerat, logget med på nett og fjernet hele nettsiden, fortalte Birger Emanuelsen på et debattmøte om ytringsfrihet i Grimstad lørdag kveld.

Ville knekke fingre

Den fremtidige journalisten, forfatteren og forlagsredaktøren hadde sett seg lei av en organisasjon som etter hans mening drev aggressiv rekruttering på Tyholmen Videregående skole i Arendal. Derfor opprettet han en nettside som skulle forestille å være laget av organisasjonen. Siden var satirisk ment, og reklamerte blant annet med utleie av våpen. Det falt ikke i god jord hos alle.

— 16 år gammel hadde jeg sneket meg inn på et utested i Arendal. Plutselig kom en fyr bort til meg og slang meg opp etter veggen. Han krevde at jeg fjernet siden, hvis ikke skulle han knuse alle fingrene mine, sier Emanuelsen. På den tiden var han en talentfull håndballspiller og glad i hendene sine.

— Bør man la seg skremme til taushet?

— Nei. Det er så mye man ikke bør. Det kostet meg ikke noe der og da å fjerne den, men jeg følte meg umyndiggjort og krenket etterpå. Kanskje var det feigt av meg å dra hjem og fjerne siden. Jeg hadde kun meg selv å tenke på. Andre har familie. Men frykt og redsel er sterke krefter, sier Emanuelsen.

Trussel mot ytringsfrihet

I sitt liv som forfatter og forlagsredaktør har han ikke siden blitt truet for ytringer, men noen små stikk har han kjent på.

Birger Emanuelsen kom med historien fra Arendal da han og kulturredaktør i Bergens Tidende Hilde Sandvik snakket om ytringsfrihet i regi av Ibsen- og Hamsundagene i Grimstad. Emanuelsen mener at terror og trusler har gjort det vanskeligere å ytre seg fritt. Han forstår at folk er skremt etter angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdon.

— At folk er villig til å drepe er den største trusselen mot ytringsfrihet. Selvsensuren er blitt sterkere. Det finnes det empirisk belegg for å si. Derfor trenger vi institusjoner som bevarer ytringsfriheten. Det må ikke være opp til hver enkelt person som kan bli skremt, sier forfatteren.