Utstillingen vil romme en mengde bilder, trolig rundt 60 i tallet, sier Paal Kjellin. Foto: Roar Greipsland
Eget persongalleri om alle krigsseilerne som falt i tjeneste, sammen med tekst og bilder av fartøyene. En omfattende jobb som skal presenteres i det gamle sjøfartsmuseet i Andorsengården. Foto: Roar Greipsland

— Utstillingen omfatter de 179 fra Vest-Agder som falt under andre verdenskrig, altså de som var i direkte tjeneste om bord i handelsflåten, forklarer Aage A. Wilhelmsen.

Holdt på et par år

I et par år han syslet med tanker og planer om å hedre og sette mer søkelys på innsatsen deres. Sammen med tidligere turistsjef Jan Johannessen, tidligere biblioteksjef Paal Kjellin og tidligere museumsbestyrer Knut Lindseth er han nå godt i gang med arbeidet. Det hele skal munne ut i minneutstillingen som åpner 20. juni. Og hva er mer naturlig at den finner sted blant vegger fylt av fotograferte skip fra Mandal, midt inne i tidligere Mandal Sjøfartsmuseum, det som nå heter Vest-Agder-museet Mandal.

60 bilder

— Vi skal vise 60 historiske bilder, røper Wilhelmsen. Flesteparten av dem er hentet fra hans eget historiske bildearkiv. Lokalhistorikeren har skrevet to bøker om krigsseilerne. «Sjømenn i japansk fangenskap» og «Sjømenn i krig». Sammen med Jan Johannessen har han i en årrekke arrangert krigsseilertreff i Kleven.

— De har gitt krigsseilerne den æren og hederen de fortjente. Utstillingen er egentlig en videreføring av det flotte arbeidet de tidligere har gjort, mener Paal Kjellin.

— For oss er det veldig viktig at disse personene ikke blir glemt. Ved denne minneutstillingen kan vi hedre dem, og så får vi håpe at utstillingen kan leve videre, og kanskje kan benyttes i skolesammenheng, sier Jan Johannessen.

Kåret til topps

— Ekstra gledelig er det at det norske folk har kåret våre krigsseilere til de mest betydningsfulle nordmenn på de siste 200 årene. På andreplass kom Kong Haakon. All den tid det er 200-årsjubileum for 1814, så er dette en fin anledning for utstillingen, synes Aage A. Wilhelmsen.