— Det fungerer greit nå i Bykle. Vi har kompetanse i alle miljøer og vi trenger ikke sammenslåing. Jeg mener også det er dokumentert at småkommunene yter gode tjenester. Men vi følger med i utkanten også, og vi ser hva som ligger an til å komme, sier han.

Onsdag diskuterte ordførerne kommunesammenslåing i Setesdal regionråd. Bortsett fra Evje og Hornnes-ordfører Bjørn Ropstad (KrF), er ordførerne i dalen negative.

snø-1.jpg

De vil ha det som det er.— Men samtidig vet vi at regjeringen varsler nye oppgaver, og de kan de bli så store og omfattende at vi i praksis tvinges til å endre oss. Jeg vil helst ikke, men må vi, bør vi tenke stort.

Fra hav til høyfjell

— Bygland, Valle og Bykle i sammen, vil ikke bety noen stor forskjell. Vi blir bare litt over 3000 innbyggere. Skal grenser først endres, mener jeg vi må vurdere en stor regionkommune. Da ønsker jeg å slå sammen alt fra brygga i Kristiansand til Bjåen, sier Næss.

Varaordfører Sig Tove Aasen (Ap) i Iveland har vært inne på tanken før. Hun mener det er noe med tradisjon, identitet og kultur og samkvem som gjør "Otra storkommune" spennende.

— Enig. Kristiansand er setesdølenes by og Setesdal er kristiansandernes friområde. En storkommune for hele Otra-dalføret ville også få hånd om alle konsesjonskraft-inntektene i dalføret. Det er noen spennende muligheter, sier Jon-Rolf Næss.

Møtte motstand

På møtet i regionrådet ble forslaget hans ikke akkurat applaudert. Ifølge NRK Sørlandet sa Bygland-ordfører Leiv Rygg dette om Næss sin storkommune.

— Da må du kjøre en annen vei enn gjennom Bygland når du skal til Kristiansand.

Setesdal regionråd konkluderte med å være avventende til kommunesammenslåing. Samtidig kaller de inn til Setesdalsting i mai/juni. Da skal alle kommunene og næringslivet i dalen diskutere kommunegrenser og fremtid nøyere.

Innen den tid har også regjeringen kommet med sin konklusjon om hvilke oppgaver kommunene skal ha i fremtiden.