Det kommer fram i dommen mot gutten, som nå til sammen er dømt for 32 straffbare forhold.

4. januar i fjor var han plassert på skjermet avdeling på barnevernsinstitusjonen Furuly, etter tvangsparagrafen i barnevernsloven. Han kjedet seg, likte ikke å være på skjerming og ville ut. Han rullet sammen noen tepper og tente på dem med en lighter inne på badet. Det ble kraftig røykutvikling og totalt tre ungdommer og to ansatte måtte evakuere.

— Det var alvorlig når alt sto på, men god, rask og riktig innsats fra personalet gjorde at dette gikk bra, sa avdelingsleder Hans Petter Farestad til Fædrelandsvennen etter brannen.

Avdelingen ble stengt i fire måneder med betydelige røykskader. Regningen for oppussingen kom på 111.458 kroner.

Skallet ned politimann

Blant de andre forholdene 16-åringen er dømt for er fire voldsepisoder mot offentlige tjenestemenn. Blant annet sparket han en barnevernsansatt i magen og skallet til to politimenn. Ingen av dem ble alvorlig skadet av volden.

To ganger har han brutt seg inn i en bilforetning i Mandal og stjålet tre biler. Han har kjørt uten førerkort fire ganger, tre av dem i ruspåvirket tilstand. I tillegg er han dømt for å ha brukt narkotiske stoffer fem ganger. Til sist kommer brudd på forbudet om å bære kniv på offentlig sted.

Gutten har tilstått de fleste forholdene.

Dømt til ungdomsstraff

Retten slår fast at lovbruddene er mange og alvorlige og begått på kort tid. I utgangspunktet ville det vært passende med en lang samfunnstraff, mener retten. Den er likevel kommet til at han skal idømmes den alternative reaksjonen, ungdomsstraff, som gjennomføres i regi av Konfliktrådet i Agder i ett år. I dommen slås det fast at handlinger han har begått tyder på at han trenger støtte, og tett oppfølging for å endre livsførsel.