Offentlige journaler er ikke bare et verktøy for journalister som vil være littgrundige. Pressens viktigste verktøy for innsyn i offentligvirksomhet, er noe alle kan ta i bruk.

Om du jobber i næringslivet,i en organisasjon eller bare er nysgjerrig på hva kommunen har avplaner for nabolaget ditt: Du kan spørre, og som hovedregel har dukrav på innsyn i alle offentlige dokumenter.

Du kan spørre muntligeller skriftlig, og du har krav på svar innen tre dager. Hvis enmyndighet eller et offentlig foretak ikke vil vise deg dokumentenedu ber om å få se, er det de som må finne en lovlig hjemmel for åsi nei. Og gjør de det, kan du klage.

Det er også gratis, ogPresseforbundets Offentlighetsutvalg har tatt bryet å utarbeideferdigskrevne klagebrev for enhver paragraf du kan tenke så møte pådin vei. De finner du her.

Et dokument i en sak er ikke bare etbrev. Det kan også være et bilde, en sms, en epost eller enkvittering som ligger som bilag i en reiseregning eller endatabase. Man kan også be om sammenstilling av data i en database,utlevert som rådata, for å gjøre egne undersøkelser. Det er mulig åbe om ting du ikke finner i postlistene også.

Den største og bestesamlingen med offentlige journaler finner du på OffentligElektronisk Postjournal som driftes av Difi. Kommuner, fylker ogoffentlige foretak har ofte egne løsninger.

Her på Innsyn.no vil visamle lenker og lage søkesystemer for offentlige etater som ikkehar knyttet seg til OEP.no.

Reiseregninger og ulykkesvarsler

Eksempler på hva andre har bedt om, og fått se:

— Alle dokumentenei naboens byggesaksprosess

— Uttrekk fra en database som visermålinger av kvalitet på inneklima på alle landets skoler

— Listerover hvor mye en utvalgt gruppe politikere krever kommunen sin forav telefonutgifter

— Reiseregningene til utvalgte politikere elleradministrativt ansatte

— Dokumentasjon rundt ulykker på enarbeidsplass

— Dokumentasjon av en anbudsprosess som er avsluttet(kun sensitive enkeltopplysninger kan sladdes).

Les loven

Man vilikke alltid få et ja med en gang. Noen dokumenter inneholderpersonsensitiv eller konkurransesensitiv informasjon. Noenforespørsler tar svært lang tid å behandle. Det finnes mange gode,og en del dårlige grunner til å si nei når du ber om innsyn.

Vil dubli godt rustet for diskusjoner med din lokale byråkrat, bør dulese litt først.

Les gjerne selve Offentleglova.

Vil du forstå endabedre hvordan loven praktiseres, kan du lese Offentlegforskrifta.

Hvis du har fått nei, men fortsatt tror du har en god sak, såfinnes det hjelp. Norsk Presseforbund hjelper journalister som stårfast med sine saker. Hvis du ikke er journalist og likevel vil halitt hjelp, så send en epost til meg.