I flere år hjalp Anne Marie Holmen sin nå avdøde far med økonomien mens han bodde ved en omsorgsinstitusjon i Lyngdal.

I 2009 fikk familien beskjed om at det var oppnevnt offentlig hjelpeverge som skulle ta seg av farens økonomi. Fullmakten Holmen hadde brukt for å hjelpe faren i banken, gjaldt ikke lengre.

— Jeg vil ha innsyn for å se hvordan advokaten har håndtert størrelse på eget honorar, og generelt hvordan økonomien til faren min ble forvaltet, sier Holmen.

Men hun har fått nei til å få innsyn i dokumentene.

Nå har Sivilombudsmannen forlangt at fylkesmannen i Vest-Agder ser på saken på nytt.

Vil ha fakta på bordet

Holmen frykter hjelpevergen har tatt seg for godt betalt for jobben, og har unnlatt å skjøtte pliktene sine. Det viktigste ankepunktet hennes er at eiendom ble stående tom og ikke leid ut gjennom flere år, til tross for at loven krever at vergen skal gjøre eiendom inntektsbringende.

Holmen er arving og har krevd erstatning for tap hun mener arvingene har blitt påført.

— Hjelpevergeregnskapet vil være viktig dokumentasjon i den saken. Jeg har krevd innsyn for å få fakta på bordet.

Men Lyngdal kommune nektet å vise frem tallene, og det gjorde også fylkesmannen i Vest-Agder som etter en reform har overtatt ansvaret for vergemål.

Sa nei igjen

I Kristiansand bor Lillian Frøytland, Holmens venninne som har en sak som ligner. Frøytland er arving etter sin tante og hennes søster, som bodde i Farsund.

Også Lillian Frøytland kjemper en kamp for å få innsyn i hjelpevergeregnskapene, og har krevd erstatning for tap hun mener arvingene har lidd.

Hun har foreløpig ikke fått medhold.

Frøytland fikk også avslag på innsyn, først hos Farsund kommune og deretter hos fylkesmannen.

Krav om erstatning har ikke ført fram foreløpig. Hun har ikke lyktes i å dokumentere eventuelle tap, og sier hun trenger å se regnskapene for å få alle fakta på bordet.

Kommunene og fylkesmannen har ikke funnet feil hos vergene.

«Personlige forhold»

Fylkesmannen i Vest-Agder har avslått begge kravene med henvisning til at arvingene ikke har krav på innsyn i regnskap som kan avdekke detaljer om «personlige forhold» hos den vergetrengende.

Avtroppende sivilombudsmann Arne Fliflet Foto: Universitetsforlaget, pressebilde

Avtroppende sivilombudsmann Arne Fliflet rakk å få Anne-Marie Holmens sak på sitt bord, og behandlet den før han gikk av. Han legger stor vekt på at Holmen hadde bankfullmakt og hjalp sin far med alt det økonomiske i en årrekke, og derfor må ha hatt god oversikt over personlige økonomiske forhold i alle fall.Derfor krevde han like før påske at Fylkesmannen i Vest-Agder behandler saken på nytt.

Ny behandling

Monica Bjørkholt Gundersen, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Vest-Agder, bekrefter at saken ligger til ny behandling nå.

Også Lillian Frøytland klager avslaget på innsyn videre.

— Tre leiligheter har stått tomme i flere år. I tillegg er det andre forhold i økonomien som jeg er nysgjerrig på, og som jeg reagerer på. Jeg vil ha fakta på bordet.