Carl Aamodt skal selv være skipper på den første turen. Han reiser til Aalesund onsdag, og mener fisket etter raudåte har en stor fremtid. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Havet har fantastiske ressurser. For den som tør og kan, er det en stor fremtid i norske fiskerier. Raudåte er en helt ny fiskeriressurs med store muligheter, sier 25-åringen.

Carl Aamodt har med seg brødrene Tom Arne og Yngvar som passive eiere i Aamodt Fiskeri AS og Aamodt Biomarine AS, men han er første fisker i slekta.

Rett fra ungdomsskolen

— Jeg var skikkelig lei av skolen. Som 16-åring gikk jeg ned på kaia i Langenes og ba om å få jobb på «Sjeik» hos Tom Langenes. Der begynte det. Siden har jeg fisket, forteller Carl Aamodt.

Han vil ikke anbefale noen å droppe skolen etter ti år, men selv orket han ikke mer. I ettertid har han skaffet seg fiskeriskipper-eksamen via en privat skole. I 2010 startet han for seg selv. Sammen med sine eldre brødre kjøpte han reketråleren «Hunter» på 90 fot fra Nesvåg Havfiske og startet Aamodt Fiskeri AS.

— Hadde vi ikke hatt en bank som sto med oss da, kunne det gått helt galt. Til kai på Langenes fikk vi sjøvann inn i motoren. Det var tøffe tak, en skikkelig fartsdump for meg, men vi greide det. Nå er tiden kommet til utvidelser, forteller den unge fiskebåtrederen.

Enorm ressurs

Carl Aamodt blir en av de første fiskerne her til lands som satser knallhardt på fiske etter raudåte - en krill-liknende hoppekreps.

Raudåte er den største uutnyttede ressursen som finnes i Nord-Atlanteren, og årlig er tilveksten mellom 200 og 300 millioner tonn.

Kliniske undersøkelser ved Universitetssykehuset i Nord-Norge viser at oljen fra raudåte har helt unike egenskaper. Den hindrer fett i å lagres rundt innvollene.

— Aldri i min lange tid som forsker har jeg kommet over noe så uventet. Jeg kunne ikke på forhånd ane at dette skulle ha en så positiv effekt, sa en oppstemt professor emeritus Jan Raa ved Universitetet i Tromsø til Nordlys i fjor.

Femårsavtale

Selskapet Calanus AS (raudåte på latin) er allerede i gang med å selge oljetabletter som kostholdstilskudd. Det er dette selskapet Carl Aamodt har inngått leveringsavtale med. Calanus er i kraftig vekst, og omsatte for 25 millioner kroner i fjor. Aamodt kan levere opp til 1000 tonn i året.

— Vi har en fem års leieavtale, hvor vi skal fiske for og levere til Calanus, sier Aamodt.

Denne uka la hekktråleren «Glomfjord» til kai ved Langenes, og selskapet Aamodt Biomarine AS er etablert.

Etter omfattende renovering og oppussing i Hirtshals, er den 102 fot store frysetråleren klar for det helt nye og spesielle raudåtefisket.

— Hva koster båten?

— Vi vil ikke ut med kjøpesum. Det er en betydelig investering og vi er avhengige av å ha banken med oss, sier Aamodt

Reiser onsdag

Allerede onsdag setter han kursen for Norskehavet og fisket etter raudåte. Krill og raudåte er vest for Aalesund nå på våren.

— På sensommeren er den kommet fram til Barentshavet. Vi skal forsøke å få kvoter også i islandsk sone. Raudåta er ved Island fra september, og her ser vi utviklingsmuligheter, sier Aamodt, som kun beregner å være om bord deler av driftstiden.

— Jeg må bruke litt tid på administrasjon av firmaene også, sier han.

Omsetter for 20 millioner

Carl Aamodt vil ikke snakke overskudd, men sier han har så han klarer seg.

Når begge båtene er i full drift, skal vi ha en totalomsetning i Aamodt Fiskeri og Aamodt Biomarine på rundt 20 millioner kroner.

— Vi har fått litt til på disse årene, men har investert offensivt. Vi får ta et skritt av gangen. Fremtiden er stor for norske fiskerier, hvis det satser riktig, sier 25-åringen som også har rukket å bli leder for de 40 medlemmene i Søgne Fiskarlag.

— Søgne er en aktiv fiskerikommune med en oppegående næring. Mange satser, sier Aamodt.

Selv sysselsetter han nå mellom 12 og 15 mann på de to fiskebåtene.

— Det varierer litt etter hvilket fiske vi er på. De fleste ansatte er norske, vi har og noen fra Danmark, sier han.