— Dersom disse ordførerne fortsetter med sin egotripp når det gjelder fengsel, er det de som har ansvaret dersom dette glipper. De må forstå at kommunenes ve og vel abhenger av en velfungerende region.

Torsdag var det møte i Politisk samordningsgruppe hvor fylkesordførerne fortalte at det er vanskelig å jobbe for at landsdelen får et fengsel.

- For sent på banen

— Fylkesordførerne har kommet altfor sent på banen. De har nå hatt mulighet i halvannet år, og hatt kjennskap til dette. Det har likevel ikke skjedd noe, det er tegn på for dårlig regionalt lederskap, sier Henriksen.

Et fengsel til Agder vil også bringe med seg positive ringvirkninger for hele regionen. Det vil bli flere arbeidsplasser, kortere avstand for de pårørende til de som sitter i fengsel. Bygningsbransjen på Sørlandet opplever nedgang og et fengsel vil gi flere arbeidsplasser.

— Alle som blir ansatt i forbindelse med et nytt fengsel vil ikke bo i kun en kommune. Flere kommuner vil nyte godt av dette. Nå risikerer man at det ikke kommer fengsel i det hele tatt. De prioriterer rett og slett regionen ned, uten at det betyr at de prioriterer opp sine egne kommuner, konstaterer Henriksen til Fædrelandsvennen.

Samtidig kommer Henriksen med et tydelig budskap til ordførerne i de aktuelle kommunene.

— Jeg vil innstendig oppfordre alle til å tenke seg godt om, og se på tidsfaktoren. Nå må ordførerne samle seg til beste for landsdelen. Det er fullt mulig å kjempe for fengsel til sin kommune, etter at det er fattet vedtak om at det skal bygges. Det er å vise godt, klokt politisk lederskap, sier hun.

Fylkesordfører i Vest-Agder, Terje Damman (H), er frustrert etter at en rekke kommuner i Agder kjører sitt eget løp for å få fengsel. Det gjør det vanskeligere å jobbe for fengsel til landsdelen. Foto: Kjetil Reite

Felles forståelse— Under en ordførersamling for et år siden, tidlig i april, ble temaet tatt opp. Det var da en felles forståelse for å fronte et fengsel til Agder. Denne forståelsen sprakk raskt. Det er vanskelig å fronte Agder som region når det er lokale frontinger fra kommunens side, sier fylkesordfører i Vest-Agder Terje Damman (H).

Han påpeker videre at de som fylkesordførere ikke har noen instruksjonsmulighet ovenfor kommuner i et slikt spørsmål, noe som gjør det vanskelig å få til enighet.

— Vi kan ikke bare legge ett av alternativene dødt. De aktuelle stedene må selv bli enige hva som er mest fordelaktig. Vi har den siste tiden forsøkt å finne et tidspunkt for å møtes, og prøver igjen etter påske, poengterer Damman.

Garantier

— Per dags dato er det ingenting som sier at et fengsel skal til Sørlandet. Men hvis Kari Henriksen kan gi en garanti for at det blir fengsel om vi blir enige, er det en viktig ting for oss å ta med videre. Da kunne likegodt denne garantien blitt gitt i forrige periode, legger han til.

Under møtet i Politisk samordningsgruppe torsdag ble Damman oppfordret av resten av politikerne til å ta et regionalt ansvar. Henriksen mener også at fylkesordførerne har vært for sent på banen.

— Vi har foreløpig ikke lyktes i å få en felles enighet om en lokasjon. Det er litt for enkelt å si at andre er for dårlige, tror jeg, sier Damman.