— Her deler vi opp kjøttet for kundene, og kaster bort det som ikke er fint. På den måten får de akkurat det de vil ha, noe man ikke har garanti for i en ferdigpakke, sier Karin Haugen, ferskvaresjef hos Slakter Frivold på Kiwi Lund.

Bak henne henger pinnekjøttsider på rekke og rad med en kilopris på 319 kroner og 339 kroner. På Fædrelandsvennens sjekk i butikkene, er prisgapet mellom de ulike variantene stort: Mens Rema 1000 tilbyr fryst, gryteklart pinnekjøtt til 79 kroner kiloen, har Meny Albert rundens dyreste pinnekjøtt med 369 kroner per kilo på pinnekjøtt fra Fjellgarden Hovden. Hos Slakter Frivolds utsalgssteder på Lund og Søm har flerer tonn pinnekjøtt de siste ukene blitt revet bort, og prisen er kundenes minste bekymring, er Haugens inntrykk.

— De spør om prisen, men reagerer ikke på den. Til julemiddagen er folk opptatt av å vite hvor maten kommer fra, og at de kan være trygge på at de får kvalitet, sier Haugen.

Innen tirsdag Slakter Frivold sannsynligvis tomme for pinnekjøtt. Her triller ferskvaresjef Karin Haugen noen kilo bort på lageret. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Les også:

Snart utsolgt

Mellom seks og sju tonn pinnekjøtt er i ferd med å bli utsolgt hos den tradisjonsrike slakteren, i tillegg til at fire tonn juleribbe er solgt i desember. Innen tirsdag regner slakter Ole Kristian Frivold med å være utsolgt for pinnekjøttet.

— Selve julaften velger folk helt klart ribbe, men i løpet av jula spiser folk gjerne pinnekjøtt et par dager. De er opptatt av å vite hvor maten kommer fra. Man kan sikkert få billigere pinnekjøtt som også er av bra kvalitet, men her gjøres det på gamlemåten, og kundene kan i større grad velge selv, sier Frivold, som i hovedsak bruker lam fra Sirdalsheiene.

Opptatt av fett

Odd Gunnar Røyland og Bente Skadal ser først og fremst på fettlaget når de velger pinnekjøtt, og går i år for pinnebog til nyttårsmiddagen. Slakter Jens Eide bekrefter at flere tenker som Røyland og Skadal, og selger ut rundt tre tonn av det magre kjøttet før jul. Foto: Eirin Margrethe Fidje

På Rema 1000 på Lund plukker Odd Gunnar Røyland og Bente Skadal ut pinnekjøttet som skal serveres nyttårsaften. Men i år blir det en litt annen variant, nemlig pinnebog, som havner på bordet. For dem havner prisen i andre rekke når det riktige kjøttet skal velges.— Det er fettet som er viktigst når vi velger pinnekjøtt. Vi har fått anbefalt fra venner å prøve pinnebog, og vil prøve det i år, sier Røyland.

For mye fett på pinnekjøttet er verken godt eller sunt, mener paret. Slakter Jens Eide i Lillesand kan bekrefte at interessen for den magrere varianten er stadig økende.

— Pinnebogen er et vesentlig magrere enn vanlig pinnekjøtt, men fortsatt svært saftig og godt, kan Eide fortelle.

Les også:

15 tonn pinnekjøtt

På lageret i Lillesand begynner det å bli tilnærmet tomt for pinnekjøtt, og det går unna i et tempo som ifølge Eide er «nesten det mi kan rekke». Tolv tonn pinnekjøtt har blitt fraktet ut til butikker på Sørlandet de siste ukene. Medregnet pinnebogen er tallet 15 tonn, og har med det kjørt fra juleribba, som slakteriet har produsert vel ti tonn av i desember.

— Folk er jo redd for fett, og derfor mer forsiktige med det. Men for å erstatte saftigheten må pinnebogen dampe i minst 3,5 timer, forteller slakteren.

Også Eide opererer i det øvre prissjiktet. På Mega selges pinnekjøtt fra Jens Eide til 339 kroner kiloen, men slakteren er av samme oppfatning som Frivold: Pris betyr lite på julaften, og kundene får det de betaler for.

— De får et produkt som er langtidslagret og modnet, i tillegg til at maten er kortreist fra gårder på Agder. Lam som har gått på fjellbeite har mer urter og smaksaroma med seg, og norsk lam er generelt i særklasse målt mot utenlandsk lam, sier Eide.

Totalt har slakter Jens Eide produsert nærmere 25-30 tonn pinnekjøtt og ribbe i år. Bildet er fra november i fjor, da han viste fram grisene som hang på rekke og rad for å bli kuttet opp til ribbestykker og andre delikatesser. Foto: Jon Anders Skau

— Butikkene presser prisene

Hvordan er det så mulig at kiloprisen på pinnekjøtt kan skille nesten 300 kroner? Kjøttbransjen har forklaringen.

— Prisforskjellen skyldes i liten grad produktet, men i stor grad butikkenes prising, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).

I likhet med priskrigen som de siste ukene har presset prisen på pepperkaker og surkål ned til 1 krone, presses også prisene på pinnekjøtt, forteller Juul-Hansen.

— Pinnekjøtt som koster under 150 kroner er stort sett alltid subsidiert av butikken, altså at de selger det med tap for å få inn kunder. Prisforskjellene kan også skyldes at ferdig utvannet pinnekjøtt ikke trenger like høy kilopris som tørt pinnekjøtt. Det er stort sett bra kvalitet på pinnekjøttet i butikkene uansett pris, for eksempel har pinnekjøtt fra Nordfjord til rundt 150 kroner kiloen gått helt til topps i NM, sier han.

— Blir man da lurt om man velger pinnekjøtt til nærmere 400 kroner per kilo?

— Nei, folk kjøper mer enn bare et produkt. En viktig del av kvaliteten er at forbrukeren vet hvor kjøttet kommer fra, og kundene synes gjerne at det er betryggende å gå til slakter Eide fordi de vet at det ligger mye håndverk bak, sier Juul-Hansen.