Det var Arbeiderpartiets gruppeleder Mette Gundersen som hadde bedt om at formannskapet skulle møtes for å diskutere situasjonen for flyktningene, og hvor mange Kristiansand skal ta imot.

— Det er spørsmål om vi skal gjøre noe ekstraordinært. Vi er enige om å ta vår andel, sa ordfører Arvid Grundekjøn, som ikke ville konkludere med et konkret antall.

Hvor mange?

I forbindelse med flyktningsituasjonen rundt Middelhavet har statsråd Solveig Horne etterlyst kommunenes vilje til å bosette flere flyktninger. Det

sitter i dag 5256 mennesker på asylmottak, som venter på bosetting i kommunene. Regjeringen ønsker en dugnad for å bosette flere, og spør nå kommunene om hvor mange de kan ta i mot av dem som allerede sitter på mottak. Diskusjonen om de 10.000 flyktningene fra Syria, som nå diskuteres i Stortinget, vil komme i tillegg.

Advarer mot kostnader

Rådmann Tor Sommerseth advarer mot at det vil koste vesentlige mer enn staten gir i integreringstilskudd. Rådmannens anslag er 20 millioner kroner mer.

Han redegjorde for dagens situasjon, der kommunen har forpliktet seg til å ta imot 180 flyktninger i år, 20 færre enn i fjor. Samtidig viser statistikken at Kristiansand er den av storbyene som tar imot flest flyktninger ut fra folketallet.

— Den store utfordringen er å skaffe boliger, sa Sommerseth som mente det ville være en fordel om kommunen eide boligene selv, fremfor å leie. Han gjorde det klart at hvis kommunen skal ta imot flere flyktninger må hele tjenestekjeden styrkes. Både med tanke på oppfølging av flyktningene, helsetjenesten, Nav og Kongsgård skolesenter og opplæring. Og det koster penger. Både til investeringer og til drift.

— Jeg kan ikke gi en konkret anbefalning nå på kort varsel. Vi er innstilt på å delta i dugnaden. Men da må det følge med ekstra ressurser, sa rådmannen.

Venter med tall

Høyre gjorde det i formannskapet klart at også de ønsker at byen tar imot sin andel. Kristelig Folkeparti støttet dette, og viste til sitt landsmøtevedtak om at Norge også skal ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.

Venstre mener Kristiansand minst må ta imot 150 ekstra i 2015 og 2016. Arbeiderpartiet viser til Amnesty som mener norske byer må ta imot én flyktning per 1000 innbygger. For Kristiansand sin del betyr det 87 i år og 87 til i 2016. — Vi må overoppfylle dette målet, sa Arbeiderpartiets gruppeleder, Mette Gundersen.

— Dette er ikke bare en nasjonal dugnad. Nå er det en internasjonal dugnad. Om rådmannen ikke vil snakke om alle de våte, forliste båtflyktningene, så gjør Arbeiderpartiet det. Vi må bidra mer. Selv om Kristiansand kommune allerede er best i klassen, så er det ingen unnskyldning, tvert imot. Det er det internasjonale ansvaret vi som sitter på den gylne gren må ta, sa hun.

Fremskrittspartiet, som ikke var til stede på formannskapsmøtet, sier til Fædrelandsvennen at partiet lokalt ikke vil ta imot flere flyktninger, verken av de 5000 som er i statlig mottak nå, eller de 10.000 fra Syria, som diskuteres i Stortinget.