— Jeg har vært i kontakt med Vegvesenet for å finne en løsning som forenkler prosessen med å få nytt førerkort. Det er behov for et mer brukervennlig system enn det som er tilfellet i dag, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til Aftenbladet.

— Så kan de ansatte konsentrere seg mer om faglig oppfølging og mindre om enkel kundebehandling som folk med en liten omlegging av systemet fint kan få til selv, legger statsråden til.

Lang tid

Det var Solvik-Olsens partifelle på Stortinget, Roy Steffensen, som gjennom å sende et skriftlig spørsmål til statsråden minnet han på at noe burde gjøres med saken. I brevet som Steffensen sendte til samferdselsministeren, skriver han følgende: "I dagens moderne samfunn er det stort sett mulig å bruke bank-id og altinn ved henvendelser til det offentlige, men hvis man i dag mister/roter bort sitt førerkort, må man i henhold til gjeldende regelverk personlig oppsøke politi eller trafikkstasjon for å melde fra om at man ikke har førerkortet, for så å få midlertidig kjøretillatelse.

Deretter må man igjen oppsøke trafikkstasjonen etter én måneds leteperiode, før det blir tatt bilde og utstedt duplikat, og nytt førerkort blir tilsendt i posten. De som da ikke har en fleksibel arbeidssituasjon, kanskje kombinert med lang vei til nærmeste trafikkstasjon, trenger da altså å ta fri helt eller delvis fra jobb i opptil to dager for å kunne få utstedt nytt førerkort.

Ketil Solvik-Olsen (Frp) har vært i kontakt med Vegvesenet for å finne en løsning som forenkler prosessen med å få nytt førerkort. Foto: Tore André Baardsen

Også ved navneendring, som ved ekteskapsinngåelse, stjålet førerkort eller om man oppgraderer førerkortet til å omfatte flere klasser, må man fysisk oppsøke en trafikkstasjon for å få utstedt nytt førerkort. Vil statsråden gjennomgå prosessen med å få utstedt nye førerkort, med tanke på effektivisering og forenkling for bilistene?

Bankbrikke

— Her trengs det absolutt en forenkling av rutinene. Jeg lover at det skal bli lettere å få nytt førerkort. Jeg har som sagt sjekket mulighetene for å endre dagens rutiner med Vegvesenet, som sier at dette er mulig å få til på en grei måte. Vi trenger ikke bygge om et helt datasystem for å få på plass det Roy etterspør, sier Solvik-Olsen til Aftenbladet.

Han mener det på lik linje med å sjekke selvangivelsen eller få nytt bankkort, også må være mulig å skaffe seg et nytt førerkort ved hjelp av en bankbrikke/ID-brikke.

— I noen tilfeller, for eksempel der det kan være mistanke om ID-tyveri, vil det selvsagt fortsatt stilles krav om oppmøte på nærmeste trafikkstasjon, sier samferdselsministeren som regner med å ha på plass et nytt system i løpet av 2015.