Da sjukjemper Ida Marcussen og trener Lukas Udelhoven tok over, fokuserte de på helt andre øvelser enn i bassenget. Her holder svømmerne på med bryting. Foto: Sindre Wiik
Leganger-Hansen.jpg
Her tar Vågsbygd-svømmer Sofie Reisænen et av sine lange klyv i ryggsvømminngen, som var en av øvelsene de gikk gjennom i helga. Nå håper både hun og flere av de andre svømmerne at det kommer flere slike treningssamlinger. Foto: Reidar Kollstad
Da sjukjemper Ida Marcussen og trener Lukas Udelhoven tok over, fokuserte de på helt andre øvelser enn i bassenget. Her holder svømmerne på med bryting. Foto: Sindre Wiik
Leganger-Hansen.jpg

— Kretsen har hatt en satsing for å hevde oss bedre på nasjonalt nivå. Vi har tidligere hatt flere samlinger for svømmere mellom 11 og 15 år, men det er første gang vi har samling for eliten i kretsen. Vi var gode en periode på 80- og 90-tallet, med norgesmestere og landslagsutøvere. Nå har vi vært nede i en periode og vil opp igjen. Vi tror en slik samling kan bidra til å bedre nivået, forteller Ann-Lisbeth Reisænen og Bente Rist i Agder svømmekrets.

Alle svømmerne tilknyttet Agder Svømmekrets som har klart kravet til NM eller ungdomsmesterskapet (UM) var invitert til helgens samling, som bestod av tre svømmetreninger, to foredrag og en basis styrkeøkt i Aquarama. 24 av de 26 inviterte svømmerne møtte opp på samlingen, som er et ledd i å heve det sportslige nivået på svømmerne og øke kompetansen hos de lokale trenerne som fulgte samlingen fra sidelinjen.

Stig Leganger-Hansen var en av de innleide trenerne til helgens samling. Han trente Alexander Dale Oen fra han var 15 til 25 år, og gjennomførte tre treningsøkter og et foredrag i helga.

— Jeg synes det er veldig bra at Agder Svømmekrets arrangerer denne samlingen. Fra tiden som trener har jeg erfart at å lære av og dele med hverandre er noe av det man utvikler seg mest av. Jeg har utfordret klubbene her i Agder til å se på hverandre som kollegaer i stedet for konkurrenter, forteller Leganger-Hansen.

- Alt er mulig

Svømmetreneren er klar på hva som skal til for å bli så god som Dale Oen ble.

— Jeg har vært på 20 internasjonale mesterskap, og det er én ting som går igjen: Man må legge ned nok innsats og ta konsekvensene av de målene man setter seg. Man må sette seg et mål og prioritere hva som skal til for å klare det. Deretter må det følges opp hver dag, sier Leganger-Hansen.

Han så mange gode kvaliteter hos svømmerne fra Agder, og forteller at «alt er mulig» dersom man gjør riktige valg og virkelig går inn for å nå målene man setter seg.

— Så det kan komme en ny svømmestjerne fra Agder?

— Absolutt. Det handler om hvilket arbeid man legger ned. Svømmingen i Agder er virkelig i oppsving, spesielt etter Aquarama ble bygget. Det er gøy å se, sier bergenseren.

Basistrening

Lørdag fikk svømmerne en litt annerledes trening sammen med sjukjemper Ida Marcussen og hennes trener Lukas Udelhoven. Boksing, bryting og hinking var noen av øvelsene som ble gjennomført.

— Vi viste noen enkle øvelser som man kan bruke i det daglige, for eksempel i oppvarmingen eller som skadeforebyggende trening, forteller de to.

Marcussen er overbevist om at god basisstyrke er viktig for å utvikle seg som idrettsutøver.

— Det gir mindre skader og du føler deg sterk, nesten uovervinnelig, mener Marcussen. Og akkurat det kan være en fordel dersom Udelhovens avsluttende ord til svømmerne skal bli en realitet: «Vi sees i Rio-OL i 2016».