Grytidlig tirsdag morgen satte over 100 sørlandsbønder seg på bussene for å rekke demonstrasjonen i Oslo, som er ventet å trekke mellom 2500 og 3000 bønder fra hele landet.

— Mange stod opp mellom klokken 03 og 04 i natt. Folk er engasjerte, sier fylkesleder i Vest-Agder Bondelag, Birte Usland, til Fædrelandsvennen.

Den ene bussen plukket med seg bønder langs kysten, mens den andre gikk gjennom de indre bygder. I 07.30-tiden møttes de ved Stoa for å kjøre samlet mot politikerne.

Planen er å være framme ved Landbrukets hus på Grønland i 12-tiden, og deretter gå i protesttog inn til sentrum klokken 12.45. ## - Vil ikke importere

Toget vil bestå av bønder og andre sympatisører og skal gå via Youngstorget og Stortorget til Stortinget.

Birte Usland er fylkesleder i Vest-Agder Bondelag. Foto: Kjartan Bjelland

Foran Stortinget skal bøndene holde appeller klokken 14.— Dette er jo et ledd i å holde debatten levende om hva slags matproduksjon vi skal ha i Norge. Vi vil ha en klimasmart og bærekraftig matproduksjon på lokale ressurser, og ikke importere, sier Usland til Fædrelandsvennen.

Tilbudet fra landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp), som bøndene avslo forrige uke, er ventet å bli sendt til Stortinget for behandling fredag etter statsråd.

Næringskomiteen på Stortinget skal deretter ha en åpen høring om oppgjøret tirsdag neste uke.

- Må komme med mer

Bøndene setter nå sin lit til stortingspolitikerne, og forventer at Stortinget sender tilbudet tilbake til Listhaug med beskjed om at det må forhandles videre og med klare føringer.

— Vi forventer at Stortinget tar ansvar, og sender tilbudet tilbake. Man må komme med noe mer. Ganske mye, sier Usland, og kommenterer videre:

— Hvis hun hadde noe mer å gi, burde hun kanskje gitt beskjed tit forhandlingslederen.

Sylvi Listhaug skal selv holde en kort appell foran Stortinget.

— Da kan hun få forklare bøndene hva hun mener er så bra med dette oppgjøret, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag til NTB.

- Er det fare for at hun blir møtt med tomat- og eggkasting?

— Nei, det er i hvert fall mot vår vilje. Jeg forventer at bøndene tar imot henne på en høflig måte. Vi må kunne være uenig i sak uten at det går utover oppførsel, sier Bjørke.

- Men litt buing kanskje?

— Hvor mye applaus hun får, er helt opp til henne selv, sier Bjørke.