— Kristiansand har høyere eiendomsskatt enn de fleste andre kommuner i Norge. Jeg ønsker ikke at innbyggerne i Søgne skal måtte betale så mye, sier Eikeland til Fædrelandsvennen.

Søgne har i dag en skattesats på to promille. Det samme har Songdalen og Lillesand. I Vennesla er satsen fire promille, mens Kristiansand har 6,3 promille.

— Er Kristiansand villige til å la fremtidige bydeler være uten eiendomsskatt, i det minste beholde nivået kommunene har i dag, spør Eikeland, som er leder av tjenesteutvalget i Søgne.

Bør være lik på sikt

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand stiller seg ikke helt avvisende til kravet.

— På sikt bør eiendomsskatten være lik for alle som bor i samme kommune. Men det går jo an å se for seg at reduksjonsfaktoren blir større jo lenger borte fra sentrum du bor, sier Kristiansen, som presiserer at han kun uttaler seg på egne vegne.

— Vi har ikke tatt stilling til noe ennå og må ta en diskusjon for å finne ut hva Kristiansand vil, sier Kristiansen.

Han er fortsatt usikker på om Kristiansand har behov for å bli større. Varaordføreren vet heller ikke om løsningen bør bli at alle knutepunktkommunene (Søgne, Songdalen, Vennesla, Iveland, Lillesand, Birkenes og Kristiansand) går sammen til én storkommune.

— Det er ikke sikkert at det er superklokt for Kristiansand å slå seg sammen med andre. Vi har en befolkningsvekst som ligger i Norgestoppen og leverer veldig gode tjenester til våre innbyggere, sier Kristiansen.

- Må vise raushet

På den andre siden er Kristiansen bekymret for Kristiansands posisjon som storby, slik ordfører Arvid Grundekjøn (H) også har gitt uttrykk for.

— Reformen kan føre til at byer som Sarpsborg og Fredrikstad blir større enn Kristiansand. Skedsmo kan få over 100.000 innbyggere. Dersom Kristiansand faller til tolvteplass på listen over Norges største byer vil det bli langt tøffere å få tak i midler fra sentrale myndigheter, sier Kristiansen.

Ved en sammenslåing er Kristiansen klar på at storebror må være raus.

— Det er en selvfølge at Kristiansand viser raushet. I en overgangsperiode vil det være naturlig at nabokommunene får en større representasjon i kommunestyret. Det kan også være aktuelt å etablere bydelsutvalg. Et lokalt selvstyre kan vare i 10-15 år, eller kanskje for alltid, sier Kristiansen.

Gjeld og sparekonto

Christian Eikeland sier til Fædrelandsvennen at han er bekymret for mer enn naboens høye eiendomsskatt. Han ber Kristiansand blant annet avklare om de er villige til å selge unna bygg for å redusere gjeldsbelastningen og akseptere at aksjeposter i Agder Energi forblir lokalt.

— Kommuner med høy gjeld har også brukt pengene på noe. Kristiansand har topp moderne skoler og den høyeste tettheten av idrettsanlegg i Norge. Kommuner med lav gjeld har trolig et langt større behov for investeringer enn det vi har, svarer Jørgen Kristiansen.

Skal evaluere tjenestetilbud

Søgne-ordfører Åse R. Severinsen ønsker ikke å kommentere Eikelands krav om skattefritak.

— Det er alt for tidlig å gå inn på sånne ting. Et slikt utgangspunkt blir helt feil. Vi har jo ikke snakket med Kristiansand ennå, sier Severinsen.

Hun holder fremdeles alle muligheter åpne.

— Vi har et godt samarbeid med Songdalen, men utelukker verken Marnardal, Mandal eller Kristiansand. Nå skal vi først utrede tjenestetilbudet vi har i dag. Når det er gjort kan vi vurdere hva vi gjør videre, sier Severinsen.

Vil se på mulighetene først

Iveland-ordfører Gro Anita Mykjåland (Sp) oppfordrer politikerne i Agder til å se på muligheter før man snakker om utfordringer.

— Dersom vi begynner med utfordringene kommer vi ingen vei. Vi må først og fremst se på mulighetene som ligger i en sammenslåing. Vi må finne ut om de er store og gode nok, sier Mykjåland.

Mykjåland gleder seg til knutepunktkommunene møtes til et felles formannskapsmøte i september. Da begynner trolig den virkelige diskusjonen for alvor.

— Jeg har ikke lukket døra for noen. Alt ligger åpent, sier Mykjåland.

Ansvar for Kristiansand

Hun mener det blir viktig å løfte blikket og tenke helhet i prosessen fremover.

— Det er blant annet utrolig viktig at vi beholder en storby i landsdelen. Vi har alle et ansvar for å styrke Kristiansand i den nasjonale konkurransen, sier Mykjåland.

Våren 2015 skal regjeringen legge frem forslag til nye oppgaver for kommunene. Ifølge regjeringens tidsplan vil kommunene fatte vedtak om sammenslåing høsten 2015 og våren 2016.