— Vi har avdekket tre forskjellige omsetningsledd hvor 60 personer er involvert. I hvert omsetningsledd er det en hovedperson. Det har ikke vært noen sammenheng mellom de tre hovedmennene, bortsett fra at de har hatt noen felles kunder, opplyser straffesakskoordinatoren til politiet i Lister driftsenhet, Siv Helen Tveit til Fædrelandsvennen.

Politiet har beslaglagt til sammen en halv million kroner i forbindelse med etterforskningen av saken. For noen av de 60 personene som er involvert, er forholdene klar for påtalemessig avgjørelse.

Asylsøker hovedmann

En av hovedmennene er en asylsøker som bor på statlig mottak i Flekkefjord. Han ble pågrepet av politiet tirsdag 3. desember i fjor. Det ble da gjort et beslag både av narkotika og penger på rommet hans.

Lensmann Asbjørn Skåland i Flekkefjord med en armbrøst som er blant de våpen politiet har beslaglagt under etterforskningen av saken. Foto: Torbjørn Witzøe

Straks etter pågripelsen forklarte asylsøkeren at pengene politiet fant hadde han spart etter å ha plukket og solgt tomflasker. Asylsøkeren har senere gitt en annen forklaring på hvor pengebeløpet stammer fra.Mannen kom til Norge som asylsøker for cirka tre år siden. Så vidt Fædrelandsvennen forstår var beslaget på over 200.000 kroner. Da asylsøkeren ble fremstilt i Kristiansand tingrett forrige uke for forlengelse av varetekt, var siktelsen mot ham utvidet til grovt heleri i tillegg til grov narkotikaforbrytelse. Den siktede asylsøkeren har fått avslag på sin søknad om asyl i Norge. Kristiansand tingrett mener at mistankegrunnlaget mot mannen ikke er svekket i løpet av etterforskningen av saken.

— Jeg kan dessverre ikke kommentere hva min klient har forklart, fordi han ikke har gitt meg tillatelse til det, sier hans forsvarer, advokat Alf Tore Nilsen.

Han tilføyer imidlertid at det er kommet andre forklaringer på hvor pengebeløpet som ble beslaglagt stammer fra, og det er fra forskjellige jobber mannen har utført og fått betalt for.

Fra Moi til Vigeland

De to andre hovedmennene er bosatt i Lister. Menn utgjør flertallet av de 60 som er siktet og mistenkt i saken. De er bosatt på strekningen fra Moi i Rogaland til Vigeland i Lindesnes. De fleste er fra Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord. Alderen på de involverte er fra 17 til nærmere 60 år. Noen er ifølge politiet straffedømt tidligere, andre er kjent av politiet, men det er også mange nye navn for etterforskerne.

Politiet vil ikke fortelle hvor store mengder narkotika som er beslaglagt, men det dreier seg om "et betydelig kvantum" hasj, marihuana og amfetamin.

I tillegg har politiet beslaglagt skytevåpen, stikk- og slagvåpen. Det er også gjort beslag av utstyr knyttet til bruk av narkotika. Noen av beslagene knyttes opp mot andre straffbare forhold. Det gjelder blant annet skytevåpen. Politiet vil ikke si hva slags skytevåpen som er funnet hos noen av de siktede.

Ifølge Siv Helen Tveit ved politiet i Flekkefjord er omfanget av narkotikasaken stor, også i regional sammenheng.