- Det var her han gjemte seg, forteller Ole Kjell Skodde om sin far Daniel. Foto: Reidar Kollstad
Karsten Thomassen var en av de få med deltakermedalje på brystet under markeringen på Odderøya 9. april. Foto: Reidar Kollstad
Et hundretalls mennsker deltok på markeringen på Odderøya. Foto: Reidar Kollstad
Jan Henrik Munksgaard ned en krans på bautaen til minne over de åtte falne på Odderøya 9. april 1940. Foto: Reidar Kollstad
Dette bildet ble tatt under 50-års markering for 9. april på Odderøya. Fra venstre Kristian Risbruna, Daniel Skodde og Andreas Korsvig (t.h.) som var telefonvakt ved Haubitskanon nummer to. Foto: Reidar Kollstad

Med tre flaggvakter fra Luftforsvaret på Kjevik i tidsriktige uniformer la Jan Henrik Munksgaard ned en krans på bautaen til minne over de åtte falne på Odderøya 9. april 1940. I sin tale beskrev Munksgaard det tyske angrepet på Kristiansand. Hvordan 175 dels utrente og dårlig utrustede menn på festningsverket møtte den totale overmakten i tyskerne. Og som hærtok byen i løpet av noen få morgentimer med 1551 mann, fly og skip.

— Etter seks timer var det over. Odderøya var hærtatt klokken 11.30, fortalte han.

Munksgaard dvelte ved hvordan det måtte være for de unge mennene på Odderøya denne dagen for 75 år siden. Først og fremst usikkerheten som må ha rådet blant dem.

Usikkerheten

— De visste ikke hva som kom. De trodde det kunne være tyskerne. Men de visste ikke, sa Munksgaard og fortalte om den voldsomme, tyske krigsmaskinen med 2,5 millioner mann under våpen og med en enorm produksjon av moderne fly og våpen.

Karsten Thomassen var en av de få med deltakermedalje på brystet under markeringen på Odderøya 9. april. Foto: Reidar Kollstad

— Usikkerheten må ha vært overveldende på Odderøya. Hvor mange skip var det? Tre eller 20? Hvor mange menn? 1000 eller 10.000? De må ha kjent på dødsangsten. De var 175 mann mot en enorm hærmakt, sa Munksgaard.- Skulle de skyte med skarpt? Odderøya hadde ikke vært i kamp siden 1814. Hvilke konsekvenser kunne det få?

— Soldatene på Odderøya må ha vært under et umenneskelig press, sa Munksgaard før han la ned kransen med respekt og takknemlighet, til minne om soldatenes innsats.

Flott samling

En av dem som under samlingen på Odderøya torsdag bar deltakermedaljen for sin innsats under krigen, var Karsten Thomassen.

— Dette var en flott samling. Imponerende at det var så mange folk her, sier Thomassen som har deltatt på markeringene på Odderøya de siste 15-20 årene. Selv var han i Oslo 9. april og deltok senere i motstandskampen i Milorg.

— Det viktige er at vi husker det som skjedde. Mye er gått i glemmeboka, men den senere tid har det vært en økende interesse, og det er bra, sier han.

- Her lå pappa

En av soldatene som deltok i kampene på Odderøya 9. april, var Daniel Skodde fra Tjore i Grimstad.

- Det var her han gjemte seg, forteller Ole Kjell Skodde om sin far Daniel. Foto: Reidar Kollstad

Under markeringen torsdag var sønnen hans Ole Kjell Skodde til stede. Han inviterte Fædrelandsvennen med til en liten bunkers like nedenfor hovedbatteriet.— Min far sa ikke så mye om dagen på Odderøya. Men det smalt noe voldsomt. Det var her han gjemte seg, forteller Skodde, 20 meter foran 21-centimeteren som fyrte av 60 skudd mot tyskerne 9. april.

En mann omkom ved et tysk granatnedslag like foran kanonen.