KRISTIANSAND: — Vi brenner for hele Kvadraturen og for å få folk til å bruke sentrum. Da har Posebyen et helt fantastisk potensiale. Kvartalet vi ønsker å overta er nøkkelen til å få gjort noe med Posebyen, sier Bente Pauline Buverud i Foreningen Posebyen.

De ønsker å overta store deler av et kvartal mellom Christian IVs gate og Tordenskjolds gate og gi det et skikkelig løft. Dette kvartalet er nemlig i hovedsak eid av Kristiansand kommune og har forfalt de siste årene.

Store planer

Bente Pauline Buverud møtte tirsdag i kommunalutvalget for å fortelle om hvilke planer de har for kvartalet. De ser for seg bakgårdskafeer, intimscene, verksteder og gallerier med aktiviteter som kan tiltrekke seg fastboende og turister.

Helst vil foreningen overta bygningene, mot at de pusser opp og vedlikeholder. De mener det skal være fullt mulig å hente inn kapital.

De vil leie ut for en symbolsk sum til tradisjonshåndverkere og kulturaktører, som holder åpent hele året.

Bente Pauline Buverud sier til Fædrelandsvennen at de antar det vil koste rundt 30 millioner å sette i stand kvartalet. Men da er det snakk om å bruke flere år på kvartalet.

Kapital

Politikerne i Kristiansand i Kristiansand vil i løpet av våren diskutere hvordan kvartalet skal brukes. Et alternativ er å selge det til høystbydende. Et annet alternativ er å utvikle det til blant annet kulturformål.

Da er altså en mulighet å la Foreningen Posebyen overta det.

— Vi trenger mellom tre – fem år for å bevise at dette er bra for byen, sa Bente Buverud til politikerne i kommunalutvalget.

Risiko

I kommunalutvalget sa Arbeiderpartiets Mette Gundersen at de er positive til å overlate kvartalet til For Posebyen, men at de vil forsikre seg om at private ikke får overta det på sikt.

— Vi må sikre at det er hjemfall til kommunen, slik at de ikke kan gjøres om til privat vinning. Jeg er ikke redd for at dere vil gjøre det, men at det kan skje når dere en gang blir lei, sa Mette Gundersen.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) lurte på om det virkelig var realistisk å hente inn så mye kapital at det var mulig å tilbakeføre kvartalet slik at det kan brukes.

— Det er et kjempeløft å bringe det tilbake til noe som er interessant, sa Grundekjøn som åpnet for å la de ta over noen av bygningene.