Jan Arild Ellingsen i Fremskrittspartiet sa til Aftenposten i går at det bare er et tidsspørsmål før sexkjøpsloven forsvinner. Høyre, Frp og Venstre har flertall i Stortinget mot loven, understreket han.

Kristelig Folkeparti mener imidlertid at saken slett ikke er avgjort. Nestleder i justiskomiteen, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), varsler kamp.

— Regjeringen, Venstre og KrF forvalter flertallet i fellesskap, og vi vil kjempe knallhardt for å beholde loven. Dette er en av de viktigste sakene for oss, sier nestleder i justiskomiteen Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Aftenposten.

— Jeg setter min tiltro til Høyre og Erna Solberg, som Norges andre kvinnelige statsminister, ser at det vil være særdeles dårlig likestillingspolitikk å reversere denne loven.

- Feil signal til unge menn

Regjeringen har bestilt en evaluering av sexkjøpsloven. Den skal bli levert i juni.

Ropstad sier at det ikke ligger noen automatikk i at loven oppheves selv om evalueringen blir negativ.

Ideen om jusstudenten som selger sex for å finansiere studiene, er en misforståelse.

— En oppheving vil sende et signal til unge menn om at det er greit å kjøpe sex, og at det er greit selv om vi vet at de aller fleste prostituerte ønsker å komme seg ut av det, sier han.

— Ideen om jusstudenten som selger sex for å finansiere studiene, er en misforståelse. Prostituerte er i all hovedsak mennesker med utenlandsk opprinnelse som egentlig ikke ønsker å prostituere seg, sier Ropstad.

Da Aftenposten snakket med Ellingsen igjen i går, var han fremdeles sikker.

Han passet hele tiden på å bruke formuleringen «når loven oppheves», og han rettet på seg selv da han sa «hvis» i stedet for «når».

— Når tre partier med flertall på Stortinget sier at de kommer til å oppheve loven, er jeg så naiv at jeg tror de kommer til å gjøre det. Men jeg kan ta feil, jeg har tatt feil før, sier Ellingsen på spørsmål fra avisen om hvordan han kan være sikker.

Vil endre debatten

Bjørg Norli, leder av Pro Sentret, et kommunalt hjelpetilbud for prostituerte, mener at politikerne og avisene bruker for mye tid på å debattere sexkjøpsloven.

Vårt ubehag trumfer deres rett på respekt og hjelp.

— Vi bør heller debattere om vi vil gi mennesker som flytter til Norge for prostitusjon, anledning til å være og arbeide her. Om man virkelig vil gi dem alternativer til prostitusjon, sier hun.

Norli mener også at debatten er preget av om prostitusjonen er synlig for folk flest fremfor hvordan de prostituerte har det.

— Folks ubehag over å se prostitusjonen, er blitt viktigere enn å ta inn over seg den vanskelige situasjonen som disse menneskene faktisk står i. Vårt ubehag trumfer deres rett på respekt og hjelp. Det er en spennende diskusjon hvordan vi har havnet der, sier Norli.