Verken Asbjørn Lie ved Agder naturmuseum eller ornitolog Runar Jåbekk tror at spurvehauken har vært i fangenskap, på tross av den noe spesielle oppførselen på besøk hos Kjell Skråvik. – Da har de ofte noen ringer eller reimer på seg. Det er verken vanlig eller lovlig å ha disse i fangenskap. Denne har nok ikke vært helt god i hodet, sier Jåbekk. Foto: Tonje Teigen
– Jeg ville prøve å holde opp småspurven for at vi skulle få et bilde av både fugl og bytte, men da fløy den ut, sier Kjell Skråvik. Foto: Tonje Teigen
Rovfuglen hadde fanget to småspurver på fuglebrettet utenfor Skråviks veranda. Deretter tok den fuglene med seg under nettingen og inn på verandaen før han spiste opp en av dem. Foto: Tonje Teigen

— Det var helt utrolig, en «once in a lifetime»-opplevelse, sier Kjell Skråvik (64) til Fædrelandsvennen.

Det var ved 16-tiden tirsdag, på Skråviks veranda i Birkeland sentrum, at det noe spesielle besøket fant sted.

— Jeg gikk forbi vinduet til verandaen da jeg så at falken satt der med en spurv den hadde fanget. På gulvet var det bare fjær igjen etter en annen spurv den hadde spist, sier Skråvik.

– Sånt opplever man ikke mer enn en gang i livet, sier Kjell Skråvik (64) om det noe spesielle fuglebesøket tirsdag ettermiddag. Foto: Tonje Teigen

— Hoppet opp på hodet64-åringen er vant til fugler. Han har selv en papegøye og har derfor satt opp en netting rundt verandaen for at papegøyen kan lufte seg om sommeren uten å stikke av. Rovfuglen hadde kommet seg på innsiden av nettingen.

— Heldigvis var papegøyen min inne, ellers hadde den gått med den også, sier Skråvik.

For å sikre bilder av den uvanlige gjesten, ringte han datteren Tonje som er en ivrig hobbyfotograf.

— Jeg sa at hun måtte hive alt hun hadde i hendene og komme for å få bilder hun ellers bare kunne drømme om, sier Skråvik.

Dattera Tonje Teigen (35), som bor bare to minutters kjøretur unna, ble noe skeptisk da hun kom fram og så rovfuglen.

— Hun tok bilder gjennom en glipe i verandadøra, men turte ikke å gå helt ut. Etter en stund gikk jeg ut, og da hoppet den rett opp på hodet mitt, sier Skråvik.

Sto inne og skrek

— Til å begynne med virket den litt aggressiv, men den verken kloret eller beit. Den satt der i flere minutter. Så prøvde jeg å ta ut hånda, og da hoppet den over der. Jeg beveget hånda fram og tilbake, opp med ned, og den bare satt der, sier 64-åringen.

Oi, dette var veldig spesielt. Jeg har aldri sett eller hørt om noe lignende.

Han forteller at spurvehauken ble sittende i rundt fem minutter. Men da Skråvik løftet opp maten hans, fikk den nok.

— Jeg ville prøve å holde den opp for at vi skulle få et bilde av både fugl og bytte, men da fløy den ut, sier han og legger til.

- Sto inne og skrek

Tonje Teigen bekrefter at hun var noe blek om nebbet da hun tok bildene.

Spurvehauken var på besøk på Kjell Skråviks veranda på Birkeland i en halvtimes tid. Den satt rolig på hånda hans selv om han beveget den opp og ned. Foto: Tonje Teigen

— Jeg sto på innsiden og skrek. Jeg fikk så vidt hånden på utsiden av døren for å få tatt bildene, sier Teigen.Tonjes datter, Ramona Skråvik Teigen (7), var heller ikke spesielt interessert i å hilse på fuglen.

— Hun gjemte seg på kontoret. Hun var like redd som meg. Vi kikket på den gjennom vinduet, mens faren min var utenfor, sier Teigen.

- Ikke hverdagskost

— Oi, dette var veldig spesielt. Jeg har aldri sett eller hørt om noe lignende. Det må ha vært en unik opplevelse, sier rådgiver Asbjørn Lie ved Agder naturmuseum da han får se bildene.

— Dette er nok en hunn. Det er ikke hverdagskost å få så nærkontakt med en vill fugl. Normalt vil de stikke av gårde hvis man kommer i nærheten. Det kan tenkes at den har vært god og sulten, sier Lie.

Han forteller at spurvehauk er en av de vanligste rovfuglene i Norge.

- Er de farlige for mennesker?

– Jeg ville prøve å holde opp småspurven for at vi skulle få et bilde av både fugl og bytte, men da fløy den ut, sier Kjell Skråvik. Foto: Tonje Teigen

— Nei, de er definitivt ikke farlige. De er veldig små og har et skjult levevis. De viser seg ikke fram så ofte, men det hender at folk får besøk av dem på foringsplassen og at de tar grønnfink eller gråspurv, sier Lie.

Aldri sett lignende

Ornitolog Runar Jåbekk har heller ikke sett lignende oppførsel hos spurvehauk.

— Dette så litt spesielt ut. Denne spurvehauken ser frisk og fin ut, men det er rart at den hoppet opp på hodet hans. Den har nok ikke vært helt god i hodet, sier Jåbekk.

Han anslår at 95 prosent av spurvehaukens kost består av småfugl.

— Hvis den har vært sulten og jaktet, så kan det hende at den ikke har koblet helt at det er noe skummelt rundt den. Jeg har hatt mange spurvehauker inne, men de pleier ikke å sitte sånn før de flyr. De stikker av rimelig fort.