Et vogntog fikk fredag ettermiddag motorhavari på E 39 ved Grauthelleren i Kristiansand. Det skapte lange køer vestover gjennom hele byen.

E 39 er nå åpnet, og politiet forventer at trafikken skal løse seg opp i løpet av kort tid. Det sier operasjonsleder Ingrid Mæhre til Fædrelandsvennen like etter klokka 16.30. En tipser melder like etter klokka 17 at folk går ut av bilene sine, ettersom trafikken står helt stille.

Tipser melder at folk går ut av bilene, ettersom køene fortsatt klokka 17 står helt stille. Her fra Fidjebakken. Foto: Tipser

— Vi oppfordrer folk til å smøre seg med tålmodighet. Vi gjør ingenting nå, det hjelper ikke at vi står og veiver med armene. Det må bare løsne opp av seg selv, sier operasjonsleder Ingrid Mæhre til Fædrelandsvennen klokka 17.30 mandag. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 14.59. Med rushtrafikk gikk det ikke mange minuttene før trafikken stod bortimot stille i det ene feltet på Vesterveien, og videre på E 39 mot Fidjane og Søgne.

Lange køer

Over en time senere, klokken 16.20, sto køen helt Varoddbroa, om lag én mil fra vogntoget. Køen var da nesten stillestående, og det skal den fortsatt være klokka 17.30.

Vogntoget ble like etter klokka 16.30 tauet vekk. Foto: tipser

Det var få passeringsmuligheter ved vogntoget på grunn av ett felt og midtdeler.Ifølge vitner klarte personbiler såvidt å kjøre forbi.

— Gjerne sett bedre infrastruktur

Fædrelandsvennen har fått tips fra personer som har sittet i en buss i Oddernestunnelen i én time. Også på sideveier, som i Vågsbygd, Kvadraturen og på Lund, er det saktegående trafikk og kaos.

— Det blir en forsinkende effekt. Vogntoget er vekk, og det skal være ryddet på stedet. Når det først har proppet seg litt så tar det tid, sier Mæhre.

— Det skal altså ikke mer til enn at ett vogntog får motorstopp før det er kaos i hele byen?

— Nei, vi skulle gjerne sett at infrastrukturen var bedre, sier Mæhre.

Hun forteller at det tok over en time før bilberging var på stedet. Grunnen til at det tok tid var at man måtte vente til bergingsselskapet hadde ledig tid, og man måtte ha garanti for betaling, ettersom det er snakk om et polsk kjøretøy.

- Måtte haike

Blant de første som kom på stedet var Gardian Skuland (17).

Adrian Papp (t.v) og Gardian Skuland satt i bussen som kom rett bak vogntoget. De måtte haike videre. Foto: Adrian Papp

Han satt på bussen på vei til Mandal, da det ble full stopp.De måtte finne seg en alternativ måte å komme seg hjem på.

— Det var veldig rotete. Det kjørte biler som kom akkurat forbi, men bussen hadde ikke sjans. Vi hoppet av bussen og fikk akkurat haik med en hyggelig jente, forteller Skuland.

Politiet er på stedet

Han tror bussen må vente i flere timer før den kommer seg forbi.

— Den står helt fast bak traileren. Det lå mye olje på asfalten, fortalte Skuland.