Klokken 06.00. Uten å meddele noen, kjører Generalmajor Liljedahl og kaptein Prestrud nordover i i Setesdal. De går deretter på ski over Setesdalsheiene til avdelingene på Jæren. Turen tar åtte døgn. Sjåføren får med seg en melding til Langslet. «Finner ikke å medvirke til innstilling av fiendlighetene..». Liljedahl gir også ordre om at Backer skal overta kommandoen over styrkene i Setesdal.

Når de blir klar over at Liljedahl er reist, blir Langslet, Graff, Vogt og Krag-Rønne enige om at eldste offiser, oberst Gladstad, offisielt skal overta kommandoen. Gladstad skal så utstede en fullmakt som gir major Backer, major Graff og kaptein Vogt myndighet til å forhandle med tyske styrker om overgivelse.

Når de skal forlate Ose, kommer sjåføren med Liljedahls ordrer.

På vei til Bygland møter de sjef for hjulrytterkompaniet, løytnant Tallaksen, som er på vei til Ose for å avgi rapport. Tallaksen blir stilt fritt til å overgi seg eller fortsette å kjempe videre. Han velger å bli tatt med i forhandlingene.

Klokken 08.00. Stabssjef Langslet ringer Backer og ber han møte i stedet for Lilejdahl. Backer «Jeg satt meg heftig imot og hadde senere en telefonsamtale med oberstløytnant Ullern som også var eldre enn meg og mer berettiget. Enden på vise ble at jeg bøyde meg for stabssjefens krav…». «Og om det hadde vært en eneste sjanse til kamp, så var vel generalen blitt igjen. Jeg oppfattet situasjonen slik at Liljedahl ved sin avreise var enig med oss i at kapitulasjon var den eneste utveien.»

Klokken 10.00. Forhandlingsfølget kjører fra Ose til Syrtveit.

På Syrtveiet blir Langlset, Graff, Vogt, Gladstad og Backer enige at Gladstad beholder kommandoen, i strid med Liljedahls ordre.

Klokken 11.00. Ved Dølen hotel er det oppstilt en tysk æresvakt og det blir blåst appeller når nordmennene går inn. På tysk side leder oberstløytnant Wachsmuth og major Schröder forhandlingene. De blir orientert om at generalmajor Liljedahl er reist, at oberst Gladstad har overtatt kommandoen og fullmakten blir overlevert. Backer, Graff og Vogt undreskirver kapitulasjonsavtalen.

Kveld. Offiserer, med unntak av kompanisjefer og administrasjonsbefal som skal ta seg av demobiliseringen, sendes med tog til Kristiansand og blir internert på Odderøya.

24. april er demobiliseringen på Evjemoen avsluttet. Alle offiserer blir frigitt fra fangenskap 11. eller 15. mai.