Dette flagget tilhørte klubbhytta på Gjenginga, men ble gjemt vekk for tyskerne i 1941. Nå lover Lars Erik Lyngdal at det skal vaie ved den nye klubbhytta. Foto: Lars Hollerud
De fleste funnene i bankvelvet var stort sett gavepokaler til klubbjubileer. Foto: Lars Hollerud
Styreleder Lars Erik Lyngdal bringer et sykkellass pokaler tilbake til Oddersjaa. Foto: Lars Hollerud
Oddersjaa-pokaler på vei dit de hører hjemme. Foto: Lars Hollerud

— Det gamle flagget er jo skikkelig artig. Snart skal det vaie i vinden igjen, sier styreleder i Oddersjaa, Lars Erik Lyngdal.

Forrige gang det skjedde var i 1941. Det var i alle fall da noen ildsjeler i klubben pakket vekk det norske flagget, som i årevis hadde smykket daværende klubbhytte, på Gjenginga ved Sørlandsbanen mellom Vatnestrøm og Samkom.

"Gjemt for at ikke tyskerne skulle ta det", står det å lese på en håndskrevet lapp, der det også forklares at Marit Mosfjell tok vare på det og ga det tilbake til klubben i forbindelse med feiringen av dens 125 år i 2000. Som omtalt på denne siden i forrige uke, jakter idrettsklubben Oddersjaa premier for tiden. Det vil si vandrepokaler, gavepokaler, stafettpokaler og lagpokaler som ingen i dag vet hvor er.

Ikke annet enn at de deler historie med det nevnte flagget, og altså er stuet vekk for å unngå langfingrede, tyske hender.

— Vi visste at noen pokaler befant seg i et bankhvelv, men ante ikke hva dette kunne være, sier Lyngdal.

Men pokalene i hvelvet til Sparebanken Sør var bare av nyere dato.

Gjemt og glemt?

— Ingen utpregede klenodier her, fastslår Lyngdal, mens han pakker opp det ene sølvtøyet etter det andre sammen med bankens veiviser og kunderådgiver, John Ewald Krohn.

Premiene viser seg stort sett å være gavepokaler, gitt til klubbens 100-årsjubileum i 1975 eller festen 25 år senere av skiforbund, skøyteforbund, idrettsforbund og skikrets.

Sannelig var det også vandrepokal i pappeska, gitt til Oddersjaa for seier i POL-stafettens 17-årsklasse ett eller annet år.

Pluss årboka fra 1994-95. Men ingen gamle pokaler åpenbarte seg.

Ingen eldre litteratur heller, for den saks skyld.

Det betyr at forrige ukes oppfordring om sjekk av skap og loft fortsatt gjelder.

Får slipestativ

Den nylige omtalen av saken har forresten båret flere frukter.

— En eldre mann fra Gimlekollen ringte og fortalte at han gjerne vil gi klubben et snart hundre år gammelt slipestativ for skøyter. Onkelen var en nevenyttig hjulmaker som het Thomas Brevik, opplyser Tor Mjaaland, Oddersjaas daglige leder.

Og ikke nok med det. Den samme Brevik ble sørlandsmester på skøyter etter å ha slipt dem på sitt hjemmelagede slipestativ. Det skjedde tidlig på 1920-tallet.

— Veldig hyggelig gjort av nevøen, sier Mjaaland.