Svein Evnum før auksjonen begynte. Han smilte, men var ikke i helt godt humør. Han syntes det var spesielt å måtte kjøpe tilbake sin egen kajakk på auksjon. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Kristin Voreland og Ole-Johan Augland har bestilt Skagen-tur. Men de har ikke sykler. Det håpet de å ordne på hittegodsauksjonen. -Mye fint. Vi mener alvor nå. Nå skal det trimmes, sa Augland. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Ole Myrene viser noen av de helt nye Samsung Galaxy som skulle auksjoneres bort. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Dette sølvtøyet kan være arvegods som betyr mye for noen. Torsdag ble det auksjonert bort. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Verktøy, motorsag og en haug med ting og tang ble auksjonert bort Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Her mangler bare padleren. Kajakken ble funnet forlatt med alt utstyr om bord. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Vi må bruke sunn fornuft. Der står eieren og der ligger kajakken. Da kan vi ikke selge den på auksjon, sa ordenssjef Dag Tallaksen i politiet.

Lillesands kajakkentusiast Svein Evnum kunne lykkelig gjenforenes med den spesielle farkosten sin, og det var i siste liten.

To minutter etterpå begynte hittegodsauksjonen med over 300 fremmøte i Bjarne Johansens lokaler på Dalane.

I fjor høst

Vi må gå et halvt år tilbake i tid.

Svein Evnum padler rundt Justøya i sin hvite, gamle, gode kajakk. Det blir aller siste tur. Noen dager senere tar høststormen kajakken. Den driver avsted.

Svein Evnum før auksjonen begynte. Han smilte, men var ikke i helt godt humør. Han syntes det var spesielt å måtte kjøpe tilbake sin egen kajakk på auksjon. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Litt senere får politiet melding om den. De rekvirerer Ole Myrene hos Bjarne Johansen til å hente den. Kajakken ender på hittegodslager.— Jeg forsto at kajakken min hadde forsvunnet, og jeg tok kontakt med politiet. De sa jeg måtte se på Dalane, og der var den, forteller Evnum.

1000 kroner

Men tror du han fikk den igjen?

Nei. Ole Myrene krevde 1000 kroner for frakten. Det ville ikke Evnum betale. Han kjøpte tross alt kajakken for samme sum noen år før. Dessuten eide han den jo.

— Jeg ble litt sur, men samtidig er det jo min feil at den drev av. Jeg bød 300 kroner, men fikk beskjed om at prisen var 1000, forteller Evnum.

Ole Myrene forklarer hvorfor han må være bestemt:

— Jeg skal lønne mine ansatte. En tur med lastebil til Lillesand koster. Hvis ikke eieren vil betale frakten, må politiet. Men da må gjenstanden registreres og auksjoneres bort først. Sånn er det, forklarer han til Fædrelandsvennen.

Evnum har snakket med flere i politiet i vinter. Det hjalp heller ikke. Kajakken var ikke stjålet. Derfor måtte Evnum betale kostnadene for Bjarne Johansen, eller komme på auksjon.

Håpet ingen skulle by

Og torsdag var auksjonsdagen kommet. Svein Evnum sirklet rundt kajakken sin og fortalte at han eide den. Han håpet at ingen ville by over ham. Han hadde 300 kroner klare. Politiets auksjonarius Per Langeland kom forbi, og Evnum forsøkte en siste gang å få kajakken uten å måtte gjennom budrunde.

— Vi har snakket om det før, svarte Langeland.

Evnum smilte litt, gikk et par runder, før han kom tilbake og sa:

— Det er mange her. Søren!

Han begynte å bli betenkt.

Det var da Dag Tallaksen kom med sitt sunne bondevett. Han fjernet kajakken fra auksjonen, godtok Evnums bud på 300 kroner og ønsket god padletur.

— Nå er jeg glad. Kajakken er litt spesiell. Den er laget på samme prinsipp som skroget til amerikanske destroyere, og svinger lett, sa Evnum.

Kajakk-legende

Han er faktisk en havpadle-legende. Evnum var med på å starte Norges første havpadleklubb i Bodø i 1974. I Lillesand har han også vært en havkajakk-guru i over 20 år.

— Nå skal jeg hjem og pusse den opp. Den er litt spesiell fordi jeg har brukt den mye i arbeidet med å aktivisere innvandrere, sa han.

Forresten ble 60 sykler, en bunke nye Samsung Galaxy, ei motorsag, et par gummibåter, en haug verktøy og annet tyvgods solgt på auksjonen torsdag.