— Jeg er kritisk til styret slik det er sammensatt i dag, og kunne tenkt meg at det var satt sammen på en annen måte, sier Sigmund Pedersen (Sp), ordfører i Froland.

Fredag samles ordførerne i Froland, Arendal og Grimstad for å diskutere den alvorlige situasjonen som det offentlige eide forbrenningsanlegget Returkraft har kommet i. De er alle eiere i selskapet (se fakta).

Den siste store saken er voldgiftssaken mot Mandalsregionens Renovasjonsselskap (Maren). De fikk medhold i at de skal betale mindre til Returkraft når de leverer avfallet sitt hit. Resultatet kan bli høyere renovasjonsgebyr i de andre kommunene som leverer til Returkraft.

Nytt styre

I den største eierkommunen Kristiansand er Vidar Kleppe (Demokratene) den som tydeligst har sagt ifra om at dagens styre må gå.

— De har gått til rettssak mot Kristiansand kommune og lagt seg ut med Maren. De har ikke hatt god nok styring og sender så regningen til husholdningen.

Nå stiller også andre i Kristiansand spørsmålstegn ved om dagens styre har den kompetansen som trengs.

— Det som kan være aktuelt når det gjelder styret, er å tilføre det ny kompetanse. Man må hele tiden ha en løpende vurdering av om ledelsen i en bedrift har den rette kompetansen til å møte dagens utfordringer. Men vi har ikke diskutert dette internt, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

— Kan det bli aktuelt å bytte ut dagens styreleder?

— Det vil jeg ikke spekulere i før vi har diskutert dette internt

Dobbeltrolle

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, vil Returkrafts styre være tema i det borgerlige samarbeidet i Kristiansand.

— Situasjonen for Returkraft er svært uheldig og styremedlemmene må selv stille spørsmål ved om de har gjort en god nok jobb, men jeg vil ikke konkludere på det nå, sier Stian Storbukås, fungerende gruppeleder i Frp.

Mens spørsmålet i Kristiansand er om dagens styre har god nok kompetanse, er temaet blant ordførerne i Froland, Arendal og Grimstad styreleder Tormod Vågsnes. Han sitter i styret i både eierselskapet Agder Renovasjon og i Returkraft.

— Det er uheldig, og det er det vi skal snakke om, sier Pedersen.

Til valg

Selv har Tormod Vågsnes sagt ja til å stille til gjenvalg når nytt styre velges i juni.

Han vil ikke gi noen vurdering av kompetansen i dagens styre.

— Det får andre uttale seg om, men husk at mange av selskapets utfordringer skyldes forhold vi ikke har kunnet forutse, slik som finanskrisen, sier Vågsnes.

Han minner også om at den virkelig store utfordringen er nye regler fra Miljødirektoratet som kan svekke Returkrafts økonomi ytterligere.

— Hva med kritikken av det enkelte mener er en dobbeltrolle?

— Jeg vet at noen mener det er uheldig at jeg sitter i styret i både Agder Renovasjon og Returkraft. Uavhengig av min person, mener jeg det er naturlig at eierne også har en representant i styret, sier Vågsnes.

Han får støtte fra Jørgen Kristiansen i at mange av problemene var det umulig for styret å forutse,

— Regjering og Storting har et ansvar for kommunene som ble nærmest tvunget til å bygge slike anlegg. Alternativet var å sende avfallet til Sverige og Danmark.