KRISTIANSAND: – Hva slags ting er det der å si til folk? Det er bare ikke greit, sier Christine Alveberg (V).

«Is anyone eating you today?»

Søndag ettermiddag publiserte bystyrepolitikeren denne teksten på sin Facebook-profil.

«I går var jeg på kino og så filmen om Giske «Makta rår» (anbefales!). På vei hjem, halv 9, ble jeg cat callet av en fyr, helt uoppfordret. Etter en film omhandlende trakassering var det en temmelig dårlig timing…

Han: «You’re such a juicy lady. Is anyone eating you today?»

Meg: «Du kan ikke si sånn til folk. Det er ikke greit!»

Han: «Jo, jeg kan si hva jeg vil.»

– Jeg gikk bare derifra, selv om jeg kanskje burde sagt mer. Etter #metoo virker det som mange tror vi nå er ferdige med saken: At det har blitt en mye større bevissthet rundt hvordan man skal behandle andre mennesker. Men sånt som dette viser at det er et ganske langt stykke igjen for mange. Grunnen til at jeg sier fra om dette er at mange faktisk ikke tror slikt som dette skjer, sier hun til Fædrelandsvennen.

Si din mening i debatten nederst i saken.

Varslet om seksuell trakassering

Etter at hun for noen år tilbake varslet i en sak om grov seksuell trakassering ved en samfunnsinstitusjon, har hun bestemt seg for å fortsette å si fra om trakassering.

– Bare slik kan vi få en bevissthet rundt dette. Jeg tror oppmerksomheten i forbindelse med #metoo har ført til en bedring hos de som «sto på vippen» til å forstå. Men det finnes altså skremmende mange som fremdeles er langt inne på feil side, som for eksempel han jeg møtte, sier hun.

«Uønsket seksuell oppmerksomhet skal ikke tas som en kompliment, det er krenkende adferd. Og det er ikke greit, selv om det ikke var en intensjon at noen skulle «oppleve» det som ubehagelig.» skriver hun på facebookposten.

Til Fædrelandsvennen tilføyer hun:

– Det er et paradoks at det er jeg som kjenner på at jeg skulle ha svart ham bedre, korrigert ham bedre. Det er han som har ansvaret for sin oppførsel og burde vite bedre. Kvinner har ikke ansvaret for menns dårlige oppførsel.

Christine Alveberg (V) ønsker økt bevissthet rundt seksuell trakassering. Foto: Kjartan Bjelland / Fædrelandsvennen

Får støtte

I kommentarfeltet under facebookposten har hun fått en lang rekke støttende kommentarer. En av dem er fra kommunedirektør Camilla Dunsæd som skriver:

«Nei, det er ikke greit! Bra at du sier fra, det må til om igjen og om igjen, dessverre.»

Jannike Arnesen skriver:

«Det er jo veldig små menn som holder på med det der, og jeg blir ofte litt perpleks når jeg får sånne ting slengt etter meg. Men de gangene jeg klarer å holde roen er en skikkelig deilig kombinasjon av latterliggjøring og stakkarsliggjøring av adferden det som ser ut som det har gjort mest inntrykk. Uansett, rått at du sa tydelig ifra !»

Og partifelle og stortingsrepresentant Ingvild Thorsvik fyrer løs:

«Åhhhr, jeg blir fullstendig rasende, men ikke overraska. Takk for at du deler - vi bør snakke om disse tinga. (Also; for en jævla kuk)»

Ingvild Thorsvik har engasjert seg i facebookposten til Alveberg. Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

Til Fædrelandsvennen sier Thorsvik dette:

– De aller fleste kvinner jeg kjenner har opplevd sånt som dette. Det er veldig ubehagelig å bli objektivisert. Det er en hersketeknikk som viser at den som gjør det ikke bryr seg noen ting om hvordan det blir oppfatta, sier Thorsvik.

Hun forteller at hun opp gjennom livet har opplevd tilsvarende hendelser mange ganger.

– De første gangene var jeg bare tretten- fjorten år, på butikken for eksempel. Det sitter veldig godt i.

– Har du utviklet en strategi i møte med dette?

– Dersom du er redd, og du er i en situasjon der du føler at vedkommende kan gjøre deg noe, da holder du kjeft. Føler du at han ikke er en trussel er det lettere å si fra. Det jeg har tenkt på, og som jeg har snakka med venninner om, er at jeg i mindre grad opplever det som voksen. Det er de helt unge som er mest utsatt, og det synes jeg er skikkelig creepy, sier Thorsvik.

Husk å følge oss i sosiale medier!

Snapchat: fvn.no

Instagram: fvn.no

Debatt

  • Fædrelandsvennens debattregler finner du her.

Hva mener du? Har du opplevd seksuell trakassering? Del med oss, men husk fullt navn.

Send inn

Oi; glemte å si at det er flott at du tar dette opp, Christine!

Vi trenger å snakke om hva som er greit og ikke.

Dette var definitivt ikke greit.

Tom Færøvig

Dette vitner jo bare om at det fremdeles finnes neandertalere i 2022. Dette handler helt enkelt om respekt for andre mennesker. Ikke bare kjønn. Rett og slett gjensidig respekt og en smule god og sunn oppdragelse. Ikke alle som har den i bunn tydeligvis.

Tom-Reidar Natvig

Jeg synes Rolf Wilhelmsen har et poeng her: ikke greit å kalle hverken menn eller kvinner kjønnsorganer. Heller ikke greit å spørre ei dame indirekte om noen nyter henne ikveld! Her er det bare å legge to mynter på banneglasset (swearjar)

Tom Færøvig

Kommentar til Rolf Wilhelmsen : Alveberg får en uakseptabel kommentar slengt etter seg utelukkende fordi hun er en kvinne og eksisterer.

Den anonyme fyren blir omtalt svært negativt på grunn av sin oppførsel.

Og du synes begge deler er like uakseptabelt? Tror kanskje det er på tide at du rekalibrerer reaksjonsnivåene dine litt.

Det ER mye bedre å bruke ukvemsord om drittsekker som til og med får være anonyme enn det er å trakassere forbipasserende kvinner.

Håkon Skappel

Så tøft av deg å si ifra og ta et oppgjør med dette, Christine! Slike kommentarer er verken morsomme eller sjarmerende, men altfor mange ganger tror jeg vi bare ler det vekk eller ignorerer det. Eller bare aksepterer at sånn er det. Og da får bare ukulturen enda mer fotfeste.

Du er rå!

Ragnhild Wennberg

Totalt uakseptabelt, burde vært anmeldt.

Hans - Olaf. Hansen

- Bekrefter hendelsesforløpet

Hei! Jeg ser det stilles spørsmål om kilder til saken. Jeg var med Christine på kinofilmen og tiden etterpå, og kan bekrefte at hendelsesforløpet var slik det fremstilles i artikkelen.

Maiken Græsli McNeill

Er kildene sjekket?

Det er alltid greit å være sikker på at kildene er i orden. Jeg regner med at journalisten har sjekket og fått verifisert, som det seg høver en god journalist?

Eivind Pedersen

Nei, journalisten har ikke prøvd å finne mannen som skal ha uttalt dette, så her har vi med åpne øyne løpt risikoen for å henge ut en anonym person. Christine Alvebergs fremstilling av saken ser jeg ikke noen grunn til å trekke i tvil.

Torgeir Eikeland

- Demokratisk problem

Denslags oppførsel er et demokratisk problem fordi det gjør at halvparten av oss går rundt og føler oss utrygge. Det påvirker i hvilken grad man har lyst til å stikke hodet frem, både i kommentarfelt, debatter og i samfunnet for øvrig. Håper alle foreldre benytter denne saken som en god anledning til å ta opp med avkommet hvordan det er greit å snakke til folk!

Kristin Øygarden

-Like uakseptabelt

Svar til Trond Aanensen. Å bli tiltalt som «You’re such a juicy lady. Is anyone eating you today?» eller (Also; for en jævla kuk)» Begge deler er jo selvsagt like uakseptabelt. Det var mitt poeng.

Rolf Wilhelmsen

- Helt på sin plass

En kan jo lure på hvorfor Rolf Wilhelmsen henger seg opp i hva kvinnen sier og ikke reagerer på at menn går rundt og plager kvinner. At kvinner tar et oppgjør og kaller idiotene for en jævla kuk er helt på sin plass.

Trond Aanensen

- La de få høre det

Bra å si ifra - La dem få høre det!

Det er våre døtre/koner/mødre som blir utsatt for dette både på gata, på jobb, på festligheter, og digitalt, og det er absolutt ikke greit!

Rolf Sommerseth

- Var dette bedre?

Var denne avslutningen så meget bedre?

Og partifelle og stortingsrepresentant Ingvild Thorsvik fyrer løs:

«Åhhhr, jeg blir fullstendig rasende, men ikke overraska. Takk for at du deler - vi bør snakke om disse tinga. (Also; for en jævla kuk)»

Rolf Wilhelmsen

- Bra å si i fra

Veldig bra å si ifra øyeblikket, selv om det er skikkelig trist at det er nødvendig!

Jacob Haugmoen Handegard