OSLO/KRISTIANSAND: — Jeg vil ikke spekulere i om vi kan komme til å stenge Kjevik, men mellom 00 og 02 i natt og utover vil asken nærme seg kysten og være 60 nautiske mil for kysten i Stavanger og Bergen, sier Bjørn Erlandsen, fungerende kommunikasjonssjef for Luftfartstilsynet, til Fvn.no klokken 19.45. På grunn av høy konsentrasjon av aske har de måttet stenge luftrommet over Nordsjøen, men Erlandsen understreker at de vurderer situasjonen fortløpende. Neste prognose kommer rundt midnatt.

- Går greit foreløpig

Foreløpig er alle fly til og fra Kjevik i rute, ifølge lufthavnsjef Thomas Langeland. Men selv om askeskyen ikke påvirker trafikken på Kjevik direkte, kan den påvirke noen av destinasjonene.

— Foreløpig ser det ut som det er greit, men tidligere har blant annet Schiphol vært stengt, sier Langeland.

Kristiansand lufthavn, Kjevik var i slutten av april stengt i flere dager på grunn av askeskyer fra den islandske vulkanen Eyjafjallajökull. Trafikken på Kjevik stupte med over 30 prosent i april sammenlignet med samme måned i fjor, noe som i hovedsak skyldtes at samtlige flyselskap måtte innstille all trafikk da luftrommet over Norge var stengt.

- Ugunstig vindretning

Hos Metrologisk institutt sier at de det er en økende sannsynlighet for at det kommer askeskyer inn mot Sørlandet fra i natt og i morgen tidlig.

— Det er fortsatt problemer med Eyjafjallajökullpå Island. Den spyr ut en del aske og det er en ugunstig vindretning mot våre områder. Det fins muligheter for at det kommer inn en del aske inn mot Kjevik, sier Børje Johansson, statsmeteorolog i Meteorologisk institutt til Fvn.no.