KRISTIANSAND/MANDAL: I november 2009 anmeldte den 49 år gamle mannen at han hadde hatt innbrudd i sin leilighet i Mandal. Dette skal ha skjedd mens mannen var på jobb i Nordsjøen.

Han oppga at tyvene blant annet hadde stjålet en whisky-samling, gullsmykker, datautstyr og ekstranøkler til leiligheten. Tyvene skulle også ha tatt bilen hans — en Smart Roadster 2005 modell.

I skadeoppgaven han sendte til forsikringsselskapet hevdet han at gjenstander for 340 000 kroner var stjålet. Med fratrekk av egenandel på 4000 kroner, fikk han utbetalt hele beløpet.

Fingert innbrudd

Det han imidlertid ikke fortalte var at han i samarbeid med sin 46 år gamle kamerat skal ha fingert hele innbruddet. Og at kameraten dumpet bilen hans i sjøen.

Bilen ble funnet i havnebassenget ved Mones i Mandal i mai 2010. Nøklene sto da i tenningen.

I dommen står det: «Det faktum at bilen ble funnet uten skader av noen art i sjøen et par kilometer unna, underbygger etter rettens vurdering tiltalen om at bilen er dumpet. Det har formodningen mot seg at en som stjeler en bil kjører den rett på sjøen.»

Ekssamboer ble informert

Den tidligere samboeren til 46-åringen har fortalt politiet at de to mennene hadde flere "møter", hvor de planla svindelen. Hun skal ha forklart at den 46 år gamle mannen skulle få prosenter av forsikringsutbetalingen, for å hjelpe til med svindelen.

Kristiansand tingrett fastslår at 49-åringen er hovedmannen bak bedrageriet. Mannen dømmes til fem måneders fengsel.

Den medsammensvorne 46-åringen dømmes til 120 dager ubetinget fengsel.

De må også betale tilbake 336 000 kroner til forsikringsselskapet.