— I dette partiet har det vært så mange begrensninger og beskrankninger opp i gjennom, at det nærmest er et under jeg selv ble ønsket velkommen. Jeg husker da jeg toget inn med tobakkspakka på baklomma. Men noen trodde på meg, sa hun i en tale hun selv nekter for at var et oppgjør med konservative krefter.

— Nei, ikke oppgjør fra min side, men oppfordring, sier hun til Fædrelandsvennen.

RAUSERE.

Bransdal ba folk om å se lenger enn seg selv, om å godta at også andre kunne ha rett og om å snakke vel om partiet og partifeller, selv om man er uenige om enkeltsaker. Og hun ba om rausere, mer inkluderende holdninger.

— Vi kan ikke snakke om et varmere og rausere samfunn, hvis vi ikke selv opptrer med raushet og varme, sa hun i talen hvor hun oppfordret alle til å legge bak seg det siste årets interne kamper om partiets veivalg. Hun vil se framover – og at KrF samler seg om politikk for et varmere samfunn og menneskeverd

— Vi må enda mer over fra forbudsside til tilbudsside. For vi har en politikk utrolig mange er enig med oss i, når vi bare får den fram offensivt og positivt, sa hun.

Bransdal har sittet seks år som fylkesleder i Vest-Agder KrF, som er maksimaltid i forhold til vedtektene.

— Nå gleder jeg meg til å kunne uttale meg fritt og friskt, uten å tenke på fylkesstyret eller hvordan partiledelsen reagerer, eller på reaksjonene på sms. Men jeg skal tenke meg opp. Bygger det jeg sier opp, eller river det ned. Det er et godt råd til dere alle, sa hun.

GRØVAN OVERTAR.

Tidligere ordfører i Lyngdal og varamann for Dagrun Eriksen på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan, ble enstemmig valgt som ny fylkesleder.

— Jeg gleder meg til å lede et parti som nå legger bak seg interne diskusjoner og som offensivt møter valgkampen, sier Grøvan.

Målet er klart: KrF skal fortsatt være Vest-Agders største parti. Selv om nasjonale meningsmålinger ser dystre ut, tror Grøvan på valgskred lokalt. – Vi skal holde fram det gode liv på Sørlandet, med omsorg og valgfrihet, sier han.

— Om vi greier 21,1 prosent som forrige gang, vet jeg ikke. Men størst skal vi bli, sier Grøvan.