KRISTIANSAND: Lærervikaren i Kristiansand er ikke den eneste som har mistet jobben etter innspillingen av splatterfilmen "Reservedekk"

— Vi trodde ikke folk var så trangsynte. At det ville komme reaksjoner: Ja, selvsagt. Men ikke at vi skulle miste jobbene våre, sier Kjetil Wangen som spilte mot sin daværende kjæreste i filmen "Reservedekk". (Som forøvrig er sett over 17.000 ganger på YouTube.) Han mistet lærerjobben sin på Ringsaker tidligere i år.

Møter kommunen

Hans tidligere kjæreste møter oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand kommune klokken 15.00 i dag, sammen med hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Kristiansand, Terje Byholt.

Arild Rekve i kommunen mener filminnspillingen er uforenlige med lærerjobben, og har stilt seg bak skolen som fjernet henne fra stillingen på dagen, da de ble kjent med at hun hadde spilt i splatterfilmen.

Filmen ble oppdaget av hennes elever da de søkte på navnet hennes på Google.

Den kvinnelige læreren har tidligere overfor Fædrelandsvennen sagt at hun ikke ønsker å kommentere saken, og bedt om å få være anonym. Hennes tillitsvalgte har forklart at hun opplever belastningen ved saken som stor, og at de heller ikke ønsker å bidra til mer omtale av saken.

Diskuterte

Kjæresteparet og amatørskuespillerne spilte inn filmen "Reservedekk" på en veistrekning mellom Kristiansand og Vennesla mens de studerte ved Universitet i Agder i 2009. Hun studerte norsk og kunst. Han studerte media.

— Vi snakket om det da vi lagde filmen. Min tidligere kjæreste var redd for at det kunne bli styr. Hun var litt engstelig, men jeg sa at de kan jo ikke sparke noen når det ikke er ulovlig. Men de sparker oss lell, sier Kjetil Wangen, som selv ble sparket i februar i år.

— Jeg vet ikke en gang om hun har sett filmen. Hun fikk en "familieversjon", den sensurerte utgaven, forteller Wangen.

Stort trykk

— Hva skjedde da du mistet jobben?

— Juridisk kunne de ikke sparke meg. Men de ville fjerne meg. Så da betalte de meg ut. Det var en grei avtale. Jeg var i et vikariat og fikk lønn ut kontraktsperioden.

— Får du jobb som lærer igjen?

— På barne- og ungdomstrinnet blir det vanskelig. Selv om mange foreldre og rektorer ikke har problemer med skille virkelighet fra fantasi. Men mange vil la være å ansette meg for å slippe stress og problemer med foreldre som blir grinete og beklager seg, sier Wangen.

Ikke konsekvent

Wangen mener folk ikke tenker seg om i denne saken:

— De er så ekstremt moralistiske at de ikke klarer å se lenger enn til nesetippen. De er ikke konsekvente. Hva med håndballspilleren Heidi Løke når hun spiller i splatterfilm? Hun er antakelig forbilde for langt flere enn de 30 elvene som min tidligere kjæreste hadde på skolen, sier Wangen.

SE TV2: Her blir "prostituert" Heidi Løke skutt i puppen.

— Har kritikerne egentlig tenkt gjennom hva de mener? Eller handler det om at Heidi Løke er kjendis, og at folk dermed tror de kjenner henne, og vet at hun er snill i virkeligheten? Skulle skuespilleren Aksel Hennie - uten sammenligning forøvrig - ikke få undervise på en skole fordi han har spilt i voldsfilmer? Skal Jo Nesbø nektes å være foreleser fordi han skriver voldelig romaner? Spør Kjetil Wangen.

— De fleste skoler hadde sikkert blitt beæret over å få besøk av regissør Peter Jackson som sto bak "Ringenes Herre". Men ville de nekte han adgang ettersom han begynte karrieren sin med å lage splatterfilmer?

Ikke vold

— Vold på film er ikke vold. Det er en illusjon av vold. Det er ingen som blir skadet. Det du ser på Dagsrevyen er ekte vold. Jeg skjønner ikke at en kommune kan sparke en lærer som gjør noe lovlig. Hva da med en lærer som gjør noe som faktisk er ulovelig? Hvis en lærer kjører for fort og mister lappen og må 20 dager i fengsel. Skal han miste jobben?

— Hva med lærere som røyker og drikker alkohol? Er de også dårlige forbilder? spør han.