OSLO: Den nye biskopen ble valgt med klart flertall i Kirkerådet. Ti gikk for Stein Reinertsen, mens fem gikk for Anne-May Grasaas.

— Det at vi selv som trossamfunn skal få ansette våre egne ledere, burde være en selvfølge, sa Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø etter at kirken for første gang hadde ansatt biskop.

Solid støtte

Den solide støtten fra de lokale menighetene i Agder og Telemark ble avgjørende for at Reinertsen ble valgt. Men fem mente altså at Grasaas hadde blitt en bedre biskop.

Reinertsen sier han lever godt med et delt Kirkeråd.

— Når vi alle tenker likt, kommer vi ikke så langt. Det er sunt at de ulike synspunktene kommer fra, sa Reinertsen da han hadde fått jobben

Selv blir han regnet som en konservativ teolog i spørsmål som abort og homofilt samliv.

— Det spørsmålet som ofte blir trukket fram når det er snakk om å være konservativ, er spørsmålet om homofili, og der står jeg på det tradisjonelle synet, sier Reinertsen.

— Vil det være en sak som vil fortsette å splitte kirken?

— Vi har to syn i kirken. Det har vi levd med i lang tid, og det vil vi fortsette å leve med, sier Reinertsen.

Mer inkluderende

Kirkerådet hadde torsdag lange diskusjoner om hvem som skulle bli ny biskop. Diskusjonen dreide seg stort sett om hvor stor vekt det skulle tillegges at Reinertsen var den som hadde størst støtte lokalt.

Når utnevnelsen først var klar, ble Reinertsens arbeid med å inkludere grupper som flyktninger trukket fram som en viktig personlig egenskap.

Selv mener han at kirken må bli flinkere til å inkludere flere grupper.

— Da tenker jeg generelt. Det gjelder både våre nye landsmenn,funksjonshemmede og hele spekteret.Jeg ønsker ikke homogene menigheter, sier Reinertsen.

Ut mot innvandringspolitikk

Stein Reinertsen tiltrer i stillingen 27. januar 2013. Han har minst et politisk spørsmål han kommer til å engasjere seg i. Det er flyktningpolitikken som han i flere tilfeller mener er for streng.

— De som har sett meg i media før, vet at jeg brenner for flyktningene som kommer til vårt land. Flyktningpolitikk er ikke lett, men jeg tror at vi er litt for strenge. En del mennesker kommer ikke fordi de vil ha våre goder, men fordi det ble for vanskelig. Jeg har hatt flyktninger som har sittet på kontoret og vært livredde i frykt for å bli sendt hjem.