KRISTIANSAND: Kristiansand er i ferd med å flomme over av treningssentre. Bare i år er det etablert fem nye og neste år sørger ytterligere tre for at konkurransen blir enda mer skjerpet.

— Det har blitt veldig mange flere treningssentre i Kristiansand. Da jeg jobbet i bransjen for 12-14 år siden var det bare fire-fem sentrer her, sier André Bjerke, som nå er universitetslektor ved Universitetet i Agder.

Fædrelandsvennen har søkt på nettet og pratet med folk i bransjen, og kommet fram til at det i øyeblikket er 18 treningssentre (som gir et fullverdig tilbud) i Sørlandets hovedstat – og at ytterligere tre etableringer er på vei, deriblant Aquarama som har planer om å bli en stor aktør.

Til sammen har 17 av disse sentrene rundt 19.000 medlemskap mens Spring Vågsbygd ikke vil oppgi hvor mange kunder de har.— Vi er ikke redd for konkurranse. Vi er en lavpriskjede som baserer oss på å hente halvparten av kundemassen fra de eksisterende sentrene og resten fra folk som ikke har trent før, sier Ronny Rennemo, utvikling- og etableringssjef for Fresh Fitness, som 1. desember startet treningssenter på Lund, og som 1. desember neste år starter nytt senter i Kvadraturen.

- Forventet utflatning

Men konkurransen i bransjen er steintøff. Stadig flere lavpriskjeder etablerer seg og presser aktørene til enten å presse prisene og/eller gi kundene andre fordeler.

— Jeg hadde forventet en viss utflatning, men det har faktisk vært vekst det siste året også og en konsekvens av det er at marginene går ned, sier Anne Thidemann, som er direktør for Virke Trening, som er en branseenhet for treningssentrene i hovedorganisasjonen Virke.

— Frykter du at mange vil gå konkurs?

— Historien forteller at veldig få går konkurs, men marginene blir stadig lavere og er i gjennomsnitt halvert det siste året. Et resultat er at prisene har gått drastisk ned, på kort sikt er det bra for kunden, men på lang sikt kan det medføre et dårligere tilbud, sier Thidemann.

Tviler på lavpris-sentrene

Likevel ser det ikke ut til at bransjen er skremt. 2012 ser ut til å overgå rekordåret 2009 da det ble etablert 64 nye treningssentre i Norge.

— Er antallet treningssenter et sunnhetstegn for folkehelsen – eller fanger de bare opp folk som ville trent uansett?

— Jeg tror at en stor del av Norges befolkning ikke ville ha trent dersom det ikke var for treningssentrene. Husk at 60 prosent av medlemmene våre er kvinner, og uten treningssentrene hadde det knapt vært et tilbud til dem, mener Thidemann.

På Sør Arena har de fått merke konkurransen. I 2008 startet Oxygo opp treningssenter der før det byttet navn til Go. Deretter overtok Spenst før Stamina HoT nå forsøker å overleve konkurransen i Kristiansand.

— Det er ingen tvil om at markedet er tøft, og vi merker at vi får utmeldinger av folk som ønsker å forsøke seg på billigere sentre i stedet. Men i lengden tror jeg ikke billigkjedene vil overleve, men heller at kundene vil søke tilbake til oss andre. Vi har startet et litt annet konsept der vi sikter oss inn mot dem som ikke trener fra før og samarbeider med bedriftshelsetjensten, sier daglig leder Lene Røstad.