KRISTIANSAND: Etter å ha blitt slått og sparket, fått ankelen brukket på to plasser og blitt fratatt alt han hadde på seg, måtte den forslåtte 22-åringen rope etter hjelp fra forbipasserende.

Overfallet skjedde natt til søndag for en uke siden. Nå er Marius Vabo tilbake i trygge omgivelser i Kristiansand, men det er en medtatt 22-åring Fædrelandsvennen mandag treffer på ortopedisk avdeling på Sørlandet sykehus.

Vabo, som studerer grafisk design ved universitetet NABA i Milano, var om lag 150 meter hjemmefra da han natt til søndag forrige helg plutselig hørte noen bak seg.

VIL FULLFØRE: Marius Vabo (22) er fast bestemt på å reise ned til Milano igjen for å fullføre studiene i grafisk design. - Jeg må bare komme til hektene igjen, sier han. Foto: Tore Andr Baardsen

Fikk juling— Klokka var rundt kvart på fire, og jeg hadde en ny iPhone 5 på øret. Jeg hørte løpelyder bak meg, og plutselig lå jeg i bakken. To stykker hamret løs på meg og dro lommene i stykker. Jeg fikk helt panikk, og prøvde å kjempe tilbake, men de slo meg igjen og jeg besvimte. De tok mobilen, kort, lommeboka og insulinpumpen min, sier Marius Vabo fra sykesenga.

Han vet ikke hvordan ankelen ble skadet, men i basketaket ble den knekt på to steder.

— Da jeg forsøkte å reise meg, så jeg at foten min sto helt skeivt. Jeg var i sjokk, og fikk krabbet bort til veien der jeg fikk stoppet noen biler.

Etter hvert dukket politi og ambulanse opp, og han ble fraktet til sykehus. 22-åringen våknet opp neste morgen med gipset bein på et sykehus i Milano.

Fikk ikke kontakt

22-åringen lå hele søndagen og forsøkte å få tak i en telefon, slik at han kunne varsle noen. Til slutt fikk han skrevet en desperat statusoppdatering på Facebook, og romvenninnene hans kom til sykehuset.

— Da de kom fikk jeg kontaktet alle hjemme, sier Vabo.

22-åringens far, Terje Andreassen, fikk sjokk da han hørte sønnens historie.

— Jeg var litt i villrede om hva jeg skulle gjøre, men han hadde en flybillett hjem den kommende fredagen, så vi valgte å bli hjemme. Han har heldigvis gode venner som kunne hjelpe ham hjem fra sykehuset og til flyplassen, sier Andreassen.

Etter en strabasiøs tur hjem, opp og ned metrotrapper på krykker, og med flere flyforsinkelser, landet han fredag kveld på Kjevik. Da bar det til sykehuset for sjekk, og mandag ble han lagt inn på sykehuset igjen. Ankeloperasjon blir trolig på onsdag.

— Jeg håper å bli bra igjen om en 10–12 uker da skruene skal ut, sier Vabo.

Vil fullføre

Marius Vabo forteller at han bor i Porta Lodovica, like ved sentrum, sammen med to norske jenter. Han har studert i millionbyen i halvannet år, og ønsker nå å dra ned igjen for å fullføre graden.

— Jeg må nok forskyve på noen eksamener, men jeg skal ned igjen når jeg føler meg klar. Jeg lar ikke en brukket ankel stoppe meg, men jeg må tenke litt på helsen min nå, sier han.

Han kommer da også til å oppsøke lokalt politi for å anmelde overfallet. Saken er omtalt i italienske medier, blant annet i Milanos største avis, Corriere della Sera.

I en nyhetssak publisert 10. desember skriver avisen at to ulike overfall knyttes til de samme overfallsmennene den natten. Både Vabo og et annet offer forteller den samme historien til politiet, og ifølge avisen er overfallsmennene trolig av søritaliensk bakgrunn. De to overfallene skjedde like ved hverandre, i Via Col Moschin og i Viale Bligny.

Artikkelen beskriver hvordan han nesten var kommet hjem da to fremmede hoppet fram og overfalt ham med slag og spark. De dro ikke fra stedet før de hadde tømt lommene helt. Det andre offeret, en 20 år gammel gutt, led en lignende skjebne.

Den uheldige 22-åringen er nå klar på at han i fremtiden vil ta en rekke forholdsregler når han er ute i Milano nattestid.

— Dette har ikke endret synet mitt på Italia eller på Milano, men jeg kommer til å holde mobilen i lomma fra nå av og ikke gå alene nattestid, sier han.

— Men det kunne gått mye verre, skyter faren inn:

— Han kunne jo ha blitt knivstukket. Vi er heldige som har fått ham hjem, sier Terje Andreassen.