VENNESLA: — Det stemmer at det har skjedd voldtekter. Jeg vil derfor absolutt advare unge jenter mot å forsøke å bytte sex mot rus. Over et større tidsperspektiv har det skjedd flere voldtekter i sammenheng med forsøk på å bytte sex mot stoff, sier Bærø til fvn.no.

Han vil imidlertid ikke si noe om hvor mange voldtekter som har skjedd eller når.

I dag ble det gjennom Vennesla Tidende kjent at ungdommer i kommunen bytter sex mot narkotika. Bærø jobber tett med ungdommene og familiene deres, og erkjenner at tiltakene som er gjort mot gruppa på rundt ti ungdommer i alderen 12 til 16 år ikke har virket godt nok.

— Fortvilende

— De tiltakene vi har satt inn har ikke vært tilstrekkelig. Vi har hatt mange av dem; tiltak på skolene, hjemme og på fritida. Miljøterapeuter både fra kommunen og privat innleide har fulgt opp flere av dem både hjemme og på skolen, samt at barnevernet har vært i hjemmet, sier han.

Ungdommene som ruser seg, trekker gjerne mot Kristiansand, opplyser han. Gjennom sitt arbeid som SLT-koordinator (samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak) i kommunen er han lei seg over ikke å nå frem.

— Jeg er frustrert over at vi ikke hanskes med dem på en god nok måte. Det er veldig fortvilende å se slikt foregå, sier han.

- Kom dere frem til noen nye tiltak på møtet i går?

— Møtet i går var på ingen måte noe vendepunkt. Vi har møter hele tida der nye tiltak stadig vurderes. Men nå er det nok snakk om tyngre tiltak for noen av dem, sier Bærø, som trekker paralleller til "barnevernsbanden" i Kristiansand.

Ser sammenheng med "barnevernsbanden"

- Har kommunen for lite ressurser til å møte ungdomsproblemene?

— Det er et vanskelig spørsmål. Det kan ikke være så mange land som har så mye ressurser på dette området som Norge. Men jeg vil sammenligne litt med situasjonen i Kristiansand som har vært med den såkalte "barnevernsbanden". Man kan ikke bare sperre dem inne. De er jo barn. Det er vanskelig å holde på dem, sier han.

Bærø opplyser at ungdommene med rusproblemer er spredt på både barne- ungdoms- og videregående skoler i Vennesla, med hovedvekt på videregående skole.

Mobiliserer foreldre

Også John Thomas Homme, lensmann i Vennesla, har pekt på frustrasjon over at tiltakene ikke virker.

— Som regel er problemet at de begynner før ungdomsskolealder. Det vi må se på nå, er om vi kan fange de opp før de kommer så langt. Det spesielle i denne saken er at det er mange som tidlig har kommet så langt med rus og kriminalitet, sier Bærø.Han understreker at det ikke er et spesielt stort narkotikaproblem i Vennesla nå.

— Dette dreier seg om et mindretall. Vi er bekymret for dem som sirkler rundt miljøet. Det jeg jobber mest med om dagen er å mobilisere og få ut foreldre, og få dem til å etablere nettverk slik at de får kontroll med hva ungdommene driver med. Å komme inn på et tidlig tidspunkt, fungerer virkelig, sier han.