ARENDAL: Sju forskjellige kobbertyverier nærmer seg oppklaring etter at politiet har analysert tekniske spor de siste månedene. Siden tidlig i høst har spesialister fra flere av politiets fagområder samarbeidet for å knekke en svært aktiv kobberbande.

Leif Aleksandersen. Foto: Scanpix

– Det er berammet hovedforhandling 23. januar. Det er tatt ut en tiltale og det kommer flere. Nå venter vi på en sakkyndiguttalelse fra etterforsker som inneholder bevis om mobil, atk (fotobokser, red. anm.) og biler, sier leder for politiets kobbergruppe, politiadvokat Leif Aleksandersen, til fvn.no. Den 47 sider lange rapporten vil bli sentral under den kommende rettssaken.

Serbere involvert

En serber (29) er tiltalt for å stå bak kobbertyveri fra YIT AS på Stoa i Arendal 1. september, Teknikken AS i Farsund 11. — 12. september, og fra Otera Elkraft og Otera Samferdsel i Arendal 1. september.

Tiltalen er ikke komplett og vil ifølge politiet bli utvidet. I tillegg kommer det tiltale mot ytterligere tre personer. Alle fire har serbiske røtter og skal gjennom hovedforhandling i Aust-Agder tingrett 23. - 25. januar. Først da vil politiet presentere alle undersøkelsene som er gjort de siste månedene.

Mobiler og sim-kort

– Det er vanskelig å knytte personer til mobiltelefoner. Hadde dette vært nordmenn med mobil, så hadde mange aldri tatt ut sim-kort. Når vi ser på imei-nummeret (mobiltelefonens serienummer, red. anm.) så ser vi at det ikke bare de 4-5 sim-kortene fra den vi har pågrepet som er brukt, men ytterligere fire kort er brukt. Disse folkene veksler på telefoner og sim-kort, sier Aleksandersen.

Det er ikke bare mobiltelefoner, men også identiteter som politiet mener ikke er riktig hos de involverte serberne.

– Han ene som ble fengslet oppga å ha et etternavn. Da vi fikk innhentet opplysninger fra en sentral fingeravtrykksbase viste det seg at han var blitt utvist fra Østerrike for straffbare forhold. Han hadde da et annet navn, sier Aleksandersen.

Færre tyverier

Etter at politiets kobbergruppe, bestående av politiadvokat, etterforskere og analytiker, ble satt ned tidlig i høst har antallet tyverier gått ned.

– Det er betydelig færre saker, sier Aleksandersen. Han mener at antall saker har gått ned i Agder, Telemark og Vestfold.