OSLO: Da dommen falt i Oslo tingrett i 2005, ble han i tillegg dømt til å betale erstatning på drøyt 30 millioner kroner. Forholdene skal ha skjedd i forbindelse med driften av gården Hesthagen i Grimstad. Tjøntveit sonet fengselsstraffen fram til Økokrim beordret ham løslatt i oktober i fjor.

Ubegrunnet ankeavslag

I november i fjor avgjorde Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker at Grimstad-mannens begjæring om gjenopptakelse skulle tas til følge. Bakgrunnen er at Borgarting lagmannsrett ikke oppga noen begrunnelse for hvorfor anken over saken ble avslått i 2006. Tidligere i år opphevet Høyesterett lagmannsrettens avgjørelse.

– Tjøntveit er i dag svært godt fornøyd med avgjørelsen fra Gulating lagmannsrett. Han ser fram til at saken mot han skal behandles på ny og er optimistisk til at resultatet vil bli et annet enn i Oslo tingrett, forteller advokaten hans, Nils Jørgen Vordahl.

Strid om statsborgerskap

Det er også strid om Thor Kristen Tjøntveit er norsk statsborger. Han ble i 1967 amerikansk statsborger for å kunne jobbe som flyger i USA, men flyttet tilbake til Norge i 1997. Oslo tingrett har slått fast at han mistet sitt norske statsborgerskap da han mottok det amerikanske, men Tjøntveit har anket saken til lagmannsretten.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har fattet et utvisningsvedtaket, men Tjøntveit påklaget dette til UDIs klageinstans, Utlendingsnemnda.