KRISTIANSAND: Den 38 år gamle kvinnen har et livstegn fra sin bror. Det er et 15 minutter langt opptak av en telefonsamtale hun hadde med ham søndag.

— Hører du meg? De sier: Du må sende pengene i løpet av sju dager. Forstår du? Du må sende alle pengene, sier broren i opptaket som Fædrelandsvennen har fått oversatt.

Broren Daniel Solomon flyktet fra Eritrea i juli. En måned senere begynte søsteren i Kristiansand å få telefoner fra kidnappere som fortalte at han ble holdt til fange i Sinai.

RØMTE: Familien til Meaza Solomon oppholder seg i Eritrea og Sudan, men hennes bror, Daniel Solomon, klarte å rømme i sommer. Her er han sammen med Solomons tvillinger. Foto: Reidar Kollstad

— Når jeg snakker med min bror, begynner de å torturere ham for å få meg til å betale. De slår ham og heller brennende plast på ham, sier Solomon som bor i et mottak i Møllevannsveien på Grim.

Kidnappet

Flere steder i Norge har mennesker fra østafrikanske land blitt ringt opp og fått lignende beskjeder. Utenriksdepartementet kjenner til fire andre tilfeller.

— Det har vært veldig mange saker på kort tid. Vi er kjent med at det er en situasjon på Sinaihalvøya der flyktninger blir kidnappet og slektninger blir presset for penger, sier Frode Andersen, underdirektør i UD.

De som er blitt tatt til fange er gjerne flyktninger som har klart å ta seg ut av hjemlandet og som har prøvd å komme seg over til Israel ved hjelp av menneskesmuglere i Sinaiørkenen. Så blir de i stedet tatt til fange.

I Kragerø fikk eritreiske Abraham Tekle hjelp av lokalbefolkningen til å skaffe løsepenger. Meaza har ikke oppholdstillatelse i Norge, ingen jobb og aner ikke hvordan hun skal skaffe pengene.

— Jeg har prøvd å samle inn penger fra andre eritreere i Kristiansand, men det går ikke. Jeg vet at andre familier som har opplevd dette, har solgt huset. Men vi er en fattig familie og har ikke råd, sier Meaza.

Hun har bodd i Norge i tre år. Resten av familien er i Eritrea eller Sudan.

Blir slått

Samtalen mellom Meaza og hennes bror er tatt opp av den svenskeritreiske journalisten Meron Estefanos. Hun forteller at hun har fått mellom 20-30 andre henvendelser fra Norge og at hun har mellom 300-400 lignende samtaler fra forskjellige steder i Europa.

— Det har pågått i flere år, men media har ikke vært interessert før nå, sier Estefanos.

Den eritreiske forfatteren Haile Abraha, som bor i Kristiansand, har oversatt deler av samtalen.

— Du skal vite at du må sende pengene. Din bror har det ikke bra (...) og hvis du ikke betaler inne sju dager, vil de selge ham for millioner, sier en av mannsstemmene.

— De sier at de vil ta organene hans og selge dem hvis jeg ikke klarer å betale. Jeg gråter hele tiden når jeg tenker på hva de kan gjøre, sier Meaza.

Mange saker

Utenriksdepartementet oppfordrer folk i Solomons situasjon om å kontakte politiet.

— Å fremsette trusler er ulovlig, også når de kommer fra utlandet, sier Frode Andersen som legger til at også de jobber med problemet.

— Vi har tatt det opp både med egyptiske myndigheter og internasjonalt. Dette er grov kriminalitet og først og fremst en oppgave for egyptisk politi.

Meaza Solomon har ikke snakket med politiet, men forklarer at hun har prøvd å ta opp saken med sin saksbehandler i Nav.

— Men jeg prøver å finne noen norske som kan hjelpe meg.