STEIKER: Vaffelsteiker Rakel Ausland og foreningssjef Helen Glomså svinger vaffelrøra midt i Øyslebø sentrum, alt for å hjelpe Sjømannsmisjonen. Foto: Roar Greipsland
SOSIALT: Utenfor " Mettes Blomst og gaver" har det reneste treffstedet grodd opp. Mange benker seg, og her er det Trine Lindland (fra v. og rundt bordet), Aase Skaar, Bjørg Fidjestøl, Inger Karoline Lindland, verten Mette Øslebø og Kristin Thomassen som har en hyggelig prat. Foto: Roar Greipsland

MARNARDAL: Oppover Mandalen, midt i Øyslebø sentrum, på venstre side ser du det. Mest damer, noen ganske få ganger noen ganske få menn, som har benket seg utendørs for å drikke kaffe. Rett ut forbi døra til Mettes Blomster og gaver. Et riktig blomstrende tiltak hvor forresten kaffen er reneste gaven.

For trivselen

Mette Øslebø smiler. Hun startet butikken for et par år siden, men var allerede før åpningen fast bestemt på å ha bord, benker og gratis kaffe til alle. På utsiden. På innsiden er det bare plass til alle blomstene og gavene det må betales for.

— Mette sørger for trivselen i sentrum, smiler Trine Lindland. Om ikke daglig, så nesten, er hun på benken for både prat og kaffe. Hun er ikke alene. Kristin Thomassen er der allerede, Aase Skaar kommer og går, og like etterpå dukker Wenche Holmen også opp. Hun kjøper blomster, men får kaffen. Akkurat som alle andre.

— Jeg spanderer for å gjøre det trivelig, forklarer verten.

Enkelte i bygda hevder til og med at hun burde få støtte fra kommunens sosialkontor for innsatsen. Uansett tar hun ikke ei krone for de mange kaffetårene som årlig renner ut av kanna. Noen ganger bare for hyggens skyld, og andre ganger for å varme opp frosne sambygdinger.

— Ja, her er det helårskaffe utendørs, ler Mette.

Trillende rykte

Ryktet om kaffen hos Mette har til og med trillet helt ned til byen, til ivrige mandalitter på sykkelsetene. Noen tråkker opp, drikker kaffe hos Mette og tråkker hjem igjen. Snakk om godt rykte å ha på seg for en blomsterhandler.

Over gata kommer et par handlende fra Wigemyr, Øyslebøs matvarebutikk. Sammen med banken er det bare Wigemyr og Mette som driver butikk og næring.

— Når det bare er oss, så må vi jo ha det litt greit, mener Mette.

Så sant, så sant, og så vanker det enda en kopp og snart må det kokes mere. Ekstra greit er det i dag, siden vaffellukta også er på plass. Helen Glomså er sjefen i Øyslebø Sjømannsmisjons Kvinneforening, og hun og et par andre steiker for å markere verdensdagen for Sjømannskirkene.