KRISTIANSAND: — Det er god folkehelse i å trene seg på å la være å drikke i situasjoner der man vanligvis nyter alkohol. Det er det samme som å ta seg en lang tur som man vanligvis ikke legger ut på, sier Kari Henriksen , stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og tidligere statssekretær i helse- og sosialdepartementet

kari 2.jpg

Hun mener foreldre må bli mer bevisst på hvilken innvirkning egen alkoholbruk har på barna, og at de bør tenke på om det er situasjoner der de kan klare seg uten alkohol i det hele tatt.— Jula kan være en god anledning til det, og foreldrene må selv finne ut av dette. Men som et generelt tiltak, mener jeg at det har god innvirkning på folkehelsa. Hvordan vi bruker alkohol har innvirkning både på egen helse og helsen til de som står rundt, sier Henriksen.

Medvirkning

Fire av ti i Vest-Agder synes det er greit å drikke alkohol i selskap der det er barn til stede. Men samtidig svarer seks av ti at de selv valgte å drikke alkohol sist de var i en situasjon der det ble servert alkohol med barn til stede.

Det viser en undersøkelse som MMI har gjort for Av-og-til, en organisasjon som jobber mot rus.

Kari Henriksen vil ikke gå ut og be foreldre droppe alkohol helt, men hun synes de skal spørre barna hva de synes er greit når det gjelder alkohol.

— Det viktigste er at folk blir mer bevisste på hva passiv drikking fører til. På mange områder er foreldre veldig opptatt av å tilpasse seg barna når det gjelder hvilken mat de skal få og hvilken kino de skal gå på. Men alkoholbruk har blitt en privat sfære der vi ikke involverer barna. Det er et tema foreldre vil ha for seg selv, sier Kari Henriksen.

- Hvordan har du selv praktisert alkoholbruk i jula?

— Vi har praktisert det forskjellig, avhengig av hvor barna har vært i oppveksten. Vi har hatt julefeiring helt uten alkohol, og jul med alkohol, sier Henriksen.

Vanskelig grense

Kristiansand kommune har ikke noen tall som viser hvor omfattende problemet med rus i jula er. Men kommunelege Vegard Vige tror det er stort.

— Antakelig er det et omfattende problem at barn blir utsatt for foreldrenes alkoholbruk. De vil oppleve denne alkoholbruken som både plagsom og truende, sier Vegard Vige.

Han ber foreldre være svært forsiktige med alkohol i julehøytiden.

— Om barn føler seg plaget av at mor eller far har blitt litt myke etter et glass eller to, er vanskelig å si. Men samtidig er det også vanskelig å trekke opp en klar grense. Barn merker slike forandringer utrolig godt, og vil lett føle at de har et ansvar hvis noe er galt, sier Vige.

Gruer seg til jula

Alkohol er et gjennomgående tema for de som ringer til Hjelpetelefonen for barn og unge fordi de gruer seg til jul.

— Vi merker en økende pågang på denne tiden av året. Barn og unge forteller at de gruer seg til jula. Vold og alkohol er et gjennomgående tema, sier Monica Brunner, leder for Hjelpetelefonen for barn og unge.

Barna som ringer opplever ofte en enorm forskjell mellom forventningene som blir bygget opp og realitetene hjemme.

— Stemningen opp mot jul blir bygget opp i skoler og barnehager. Og så kommer jula, og den blir ikke noe hyggelig for disse barna. Hjemmet er ofte en lukket verden der de ikke får kommet seg bort slik de gjør når de går i skole og barnehage. Da blir belastningen ekstra stor, sier Brunner.