KRISTIANSAND: Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett var vold og undertrykkelse en del av hverdagen til ekteparet. De traff hverandre via internett i 2007. Kvinnen bodde da i Marokko. Hennes ektemann hadde bodd i Norge i 25 år. De giftet seg til tross for motstand fra kvinnens familie, og i 2008 ble kvinnen innvilget familiegjenforening i Norge.

Ifølge dommen fra tingretten gikk det kort tid før den 48 år gamle ektemannen, opprinnelig fra Algerie og med norsk statsborgerskap, startet mishandlingen av kona.

Det heter i dommen:

"Fornærmede forklarte seg om tiltalte som en person som var snill da hun traff ham i Marokko. Han viste henne respekt, og fremstod annerledes enn marokkanske menn som er svært strenge. Dette forandret seg da hun kom til Norge. De to første månedene var hun «låst» til leiligheten. Hun hadde ikke egen nøkkel, kjente ingen, ble ikke tatt med ut for å kunne gjøre seg kjent. Da hun påbegynte den obligatoriske norskundervisningen etter to måneder, kjørte tiltalte henne til og fra skolen.

Sa bare hei

Utover dette hadde fornærmede liten eller ingen kontakt med andre.

Over flere uker sa tiltalte ikke annet til henne enn «hei», og hvis hun fikk være med på butikken var det han som bestemte hva som skulle kjøpes. Ting hun selv trengte fikk hun ikke. Da fornærmede krevde åpenhet og ville snakke med tiltalte, bad han henne holde kjeft.

Fornærmede forklarte seg om et liv under tiltaltes kontroll, og der hun til stadighet ble fortalt at hun som kvinne er ingenting. Hun forklarte at den psykiske volden var det verste. Hun ble til stadighet krenket i ord og handling, hennes stemme var ikke verd noe og hun fikk ikke respons på sine behov for åpenhet og dialog.

Som den første mannen i hennes liv, hadde fornærmede fått en avhengighet til ham som gav henne en slags trygghet. Dette var det vanskelig å komme ut av, og fornærmede forklarte om en følelse av skyld for at hun som en moderne opplyst kvinne kunne komme i en slik situasjon".

Tvunget til sex

Tingeretten har funnet det bevist at mannen en rekke ganger over en periode på to og et halvt år sparket, slo og mishandlet kona. Hun ble tvunget til sex, og han var i tillegg utro, ifølge dommen. Selv har mannen bortforklart det meste, men retten har ikke noen tiltro til forklaringen fra mannen.

I forbindelse med straffeutmålingen sier retten at "det i skjerpende retning er lagt vekt på at tiltalte tidligere er dømt for vold og trusler. Ytterligere skjerpende er det særlige tillitsbruddet tiltalte ved sine handlinger gjorde seg skyldig i overfor fornærmede, særlig sett i lys av det bruddet hun måtte ta i forhold til sin familie da hun ble med ham til et fremmed land, samt at hun i den situasjonen var helt prisgitt ham. Dette skapte en særlig psykologisk binding mellom dem".

To av de sju månedene i fengsel er gjort betinget. Mannen må betale 70.000 kroner i oppreisningserstatning.