Aust-Agder: – Og da har jeg vært ganske forsiktig, altså, sier Høyres ordførerkandidat i Arendal, nei-profilen Einar Halvorsen.

Han avviser totalt ja-sidens argumenter om 30 millioner kroner spart, og sier økte transportutgifter og investeringer til nybygg raskt til koste fylkene 250 millioner.

– PRIMITIVT.

– Det er jo ja-folkene Laila Øygarden og Thore Westermoen som har laget dokumentene, som sier at det vil være 30 millioner kroner å spare på sammenslåing. Men dette regnestykket er så primitivt som det bare kan bli. De har funnet tallet ved å sammenligne andre omtrent like store fylker, og sett hvor mye de bruker til administrasjon, og funnet at man bør klare å spare 30 millioner kroner. Så lenge ingen skal sies opp, vil det ta rundt ti år før rasjonaliseringsgevinsten kommer. Om ti år vil fylkeskommunen uansett ikke se ut som i dag. De lurer oss, dette er bare lureri, tordner Einar Halvorsen.

REGNESTYKKET.

Han gjør klart at det er mange gode sider ved sammenslåing, men i denne sammenhengen ser han utelukkende på de økonomiske aspektene. Da ser han følgende:

– Man sier altså at ingen skal sies opp, og at miljøene skal samlokaliseres. Fagforeningene har allerede sagt, og de vil også få medhold i, at transportutgifter og ekstra arbeidstid ved kjøring skal kompenseres. Det går minimum 2 til 2,5 timer ekstra per dag, knyttet til de rundt 500 menneskene som daglig skal over fylkesgrensen som følge av samlokalisering. Dette betyr rundt 50 millioner kroner ekstra.

MENNESKENE.

Halvorsens antall på 500 mennesker som skal pendle over grensen kommer av følgende beregning:

Fylkesmannsembedet i Aust-Agder skal til Vest-Agder, altså rundt 75 årsverk.

Fylkeskommunen i Vest-Agder skal til Aust-Agder, rundt 150 årsverk.

Rundt 125 årsverk fra Nav i øst skal til vest. Fra Hjelpemiddelsentralen skal 30 årsverk til Kristiansand, og rundt 35 årsverk i Statens vegvesen andre veien.

– Med deltidsstillinger betyr 415 årsverk rundt 500 mennesker, sier Halvorsen.

NYBYGG

Og han tror slett ikke at det er plass til alle i dagens kontorer.

– Fra Vest-Agder kommer 150 til Fylkeskommunen på Fløyheia. Hvor skal de sitte? Riktignok blir det frigjort 75, som skal andre veien fra Fylkesmannen, men fortsatt mangler det 75. Det finnes ikke plass. Det må bygges nytt, og dette er overhodet ikke kommet frem. Vanlige regnestykker viser at det koster minimum en halv million kroner per ansatt å bygge. Jeg ser for meg investeringer på mellom 150 og 200. Og da har jeg vært forsiktig, for jeg vet ikke om Nav i Kristiansand er i stand til å ta imot alle nyansatte, sier Halvorsen.