KRISTIANSAND: Påstand står mot påstand i det lille avishuset i Froland. Her følger noen av stridsemnene.

— Jeg kom inn på styremøtet, fikk et brev og beskjed om at jeg var avskjediget, sier Olav Svaland til fvn.no.

Olav Svaland

Styreleder i avisen, Olav Lyngroth, er ikke enig i det:

— Jeg har en presisering: Svaland er ikke sagt opp eller avskjediget. Det er feil. Han er midlertidig fratatt redaktøransvaret. Media forholder seg til at Svaland fortsatt er ansatt. Han har rett og plikt til å møte på jobb – punktum, sier Lyngroth.

Og nå er det jakt

Det har vært en hektisk uke for Frolendingens nye styreleder Olav Lyngroth. Etter at styret makulerte hele opplaget tirsdag på grunn av en artikkel om en høyreekstrem kommuneansatt, som skal være i overvåkningspolitiets søkelys, har avisen selv kommet i søkelyset.

(Artikkelen fortsetter under disse klippene fra Frolendingens Facebookside)

Viggo Opheim Dette er forkastelig.Hvordan kan vi som lesere ha tillit til avisen etter dette? Hvor mange ganger styret grepet inn og stoppet artikler tidligere?

— Styret mente at dette ikke var en sak som skulle omtales i Froland kommune og at den ville skremme innbyggerne, forteller redaktøren som mener han er avskjediget.

Styrelederen er uenig:

— Dette er en intern sak. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Lyngroth, som mener det vil være mer fornuftig å snakke med Rune Hetland som er generalsekretær i Landslaget for lokalaviser.

— Han har litt mer greie på ting, sier Lyngroth.

— Jeg har en lederjobb, jeg skal drive gården, jeg har tre gutter som driver med idrett. Og snart begynner jakta. Det er mye som skal gjøres akkurat nå. Og så kommer alt dette i tillegg. Kona sa jeg måtte hoppe over fotballkampen i dag. Jeg så alt for sliten ut, forteller Lyngroth.

En friskus

Olav Svaland ble ansatt som redaktør ved årsskiftet. Da hadde daværende styreleder Åge Nystøl fått tilbakemeldinger fra folk i bygda om at avisen kanskje var litt tam.

— Jeg fikk inntrykk av at Olav Svaland var en frisk kar. Og det var litt det vi var på jakt etter. En liten lokalavis som kommer ut en gang i uka kan fort bli litt tam når den ikke har de ferskeste nyhetene. Ikke at det var en unison tilbakemelding, men noen mente vi godt kunne bli litt friskere, forteller Nystøl som var med å grunnlegge avisen i 2005 og som gikk ut av styret i vår.

(Artikkelen fortsetter under disse klippene fra Frolendingens Facebookside)

Tore Traaseth Forkastlig at styre skal legge seg opp i det redaksjonelle arbeidet. De burde vært saksøkt hele gjengen

— Det har ikke vært noe problem før den siste uka, forteller Arne Jan Bakke, som også var med å grunnlegge avisen, og som fortsatt sitter i styret.

— Det er kun det. Ellers har han gjort alt godt. Jeg er fornøyd med arbeidet Olav Svaland har gjort. Han er en kjempekar som graver og roter i ting. Det er jo det han skal, sier Bakke, som heller ikke vil uttale seg om saken.

Eier og daglig leder

— Jeg må få presisere: Det er daglig leder Elin Drivdal Rønningen som midlertidig har tatt over som redaktør i Frolendingen, sier styreleder Olav Lyngroth.

De to største eierne i Frolendingen er kommunen og selskapet ”Hovedgaten 54 AS”. Sistnevnte eies av familien Drivdal, med blant andre Elin Drivdal Rønningen, Magne Rønningen, og Bjørn Drivdal.

Bjørn Drivdal er far til Elin og eier Tvedestrand boktrykkeri – som også har trykket Frolendingen, hvor han var styremedlem fram til i vår.

Olav Svaland sier følgende om det:

— Da jeg begynte i Frolendingen presset jeg på for å flytte trykkingen fra Tvedestrand boktrykkeri til Agderposten. I det nest siste styremøtet før det ble vedtatt å flytte trykkingen, sa Bjørn Drivdal at han ikke lenger hadde noe i styret å gjøre og at han ville selge aksjene sine hvis trykkingen ble flyttet. Et halvt år senere er dattera redaktør og han er fortsatt eier, sier Olav Svaland.

— Jeg ser ikke bort fra at ”pappa” har presset på, sier Svaland.

Avviser

Åge Nystøl som var styreleder avviser dette:

— Bjørn Drivdal syntes det var synd at trykkingen skulle flyttes. Men han sa også at han hadde gjort det samme hvis han hadde vært oss. Dessuten så var styret enstemmig i at trykkingen skulle flyttes, sier Nystøl.

Drivdal selv avviser også Svalands antydning:

— Problemet for oss er at vi ikke kan trykke mer enn en 16 siders avis. Svaland ville ha en 20-24 siders avis. Det kunne ikke vi levere, sier Drivdal, som har én utgave igjen å trykke før Agderposten overtar jobben.

— Men er det riktig at du ville selge deg ut?

— Det har ingenting med saken å gjøre. Jeg har vært med å starte avisen. Jeg har gjort min jobb. Da jeg passerte 70 år var det naturlig at jeg gikk ut av styret, sier Bjørn Drivdal.

Typografen

Avisen som ble stoppet av styret, ble trykket ferdig i Tvedestrand.

— Så du avisen?

— Ja, jeg gjorde jo det, sier Drivdal.

— Hva jeg synes? He-he-he, ler Drivdal.

— Nei da, det var en spesiell sak. Jeg vil ikke bli sitert på noe om dette. Det er min datter som er konstituert i avisen nå, sier Drivdal som legger til at det er hun er voksen nok til å ta avgjørelsene der.

Typografen

Olav Svaland forteller at den spesielle historien som ble stoppet tirsdag, ble gjort ferdig av ham og Elin Drivdal Rønningen mandag ettermiddag. Hun var typografen som sto for ombrekkingen av sidene.

(Artikkelen fortsetter under disse klippene fra Frolendingens Facebookside)

Frolendingen Vi må dessverre skuffe dere som gleder der til å lese en fersk utgave av Frolendingen til onsdag 24. august. Kommunikasjonsproblemer gjør at vi ikke kommer ut før torsdag 25. Da er imidlertid avisen spekket med positive og leservennlige saker, så dere har absolutt noe å glede der til!! :)

— Jeg hadde skrevet historien og funnet fram bildene. Hun lagde førstesiden og de to sidene inni med historien, før hun sendte avisen til trykking, forteller Svaland.

— Fikk du da noen reaksjoner på saken?

— Jeg fikk ingen forvarsel overhodet, hun kommenterte ikke saken, sier Svaland.

— Men det gjorde annonseselgeren neste dag. Han syntes saken var for drøy og nektet å ta med avisene ut i stativene, forteller Olav Svaland.

Det var da Elin Drivdal Rønningen ifølge Svaland ringte til styrets leder for å få råd.

— Styreleder Olav Lyngroth ringte til nestlederen i styret, Kåre Usterud. Da jeg kom tilbake til redaksjonen tirsdag, satt han i stolen hennes med en kopi av avissidene: - Denne avisa kommer aldri på gata! sa han til meg, forteller Svaland.

— Du visste ingenting før dette – ikke hørt noen innvendinger fra dine kolleger?

— Ingenting, sier Olav Svaland.

(Artikkelen fortsetter under disse klippene fra Frolendingens Facebookside)

Tor Inge Rasmussen har du sett maken til gjeng????

Styremedlem Kåre Usterud, annonseselgeren og Elin Drivdal Rønningen ønsker ikke å kommentere saken eller uttalelsene til Olav Svaland. De viser alle til styreleder Olav Lyngroth, som har følgende kommentar:

— Dette er en intern sak. Vi er nå i en prosess der vi ikke uttaler oss om denne saken.

— Hva vil du si til Frolendingens lesere som nå reagerer på Facebooksiden deres?

— Ingen kommentar. Nå er det helg, jeg har en gård som skal drives, og snart begynner jakta.