GRIMSTAD: Staddeland må ut med cirka 55 millioner kroner i erstatning og tilbakebetaling, men får samtidig realisert aksjene sine i JBU Holding for omtrent 56 millioner kroner.

Dette kommer fram i dommen i sivilsaken fra Agder lagmannsrett.

Kort tid etter at Kjell Rune Staddeland hadde loset i havn salget av J.B.Uglands shippingdivisjonen med milliardgevinst, ble han presset ut av selskapet. Senere ble han politianmeldt for å ha underslått 2,4 millioner dollar fra Ugland. Staddeland dømt til 3,5 års ubetinget fengsel for grovt bedrageri.

I tillegg til straffesaken har det foregått flere sivile saker mellom Ugland og Staddeland. Nå foreligger dom fra lagmannsretten.

Blant det nye i dommen er at Ugland må betale dagens kurs minus ”strafferabatt” mot Staddeland. I 2009 ble det anslått en verdi på 62 millioner kroner for aksjene. Dette er betydelig bedre enn i tingretten, der Staddeland ble dømt til å overføre aksjene for kostpris minus utbytte, rundt 16,4 millioner kroner.

Tapte det meste

– Det er urimelig om Ugland skal få hele gevinsten av verdistigningen som kom etter at Staddeland hadde lagt ned en betydelig innsats, står det i dommen.

– Dette er en god del bedre enn sist, sier Kjell Rune Staddeland etter at Agder lagmannsrett har avsagt dom i sivilsaken mellom ham og hans tidligere arbeidsgiver JB Ugland Holding.

Den tidligere direktøren må betale cirka 55 millioner kroner til Johan Benad Ugland-selskapet, etter at han tapte på de fleste punkt både i Aust-Agder tingrett og Agder lagmannsrett:

13 millioner kroner han uriktig fikk utbetalt fra Olympia Holding etter salg av Uglands shippingdivisjon. Dette punktet er Staddeland dømt til 3,5 års fengsel i en straffesak.

12,6 millioner kroner han fikk i bonus må betales tilbake som følge av ”svikaktig oppførsel”.

To millioner kroner for bruk en Lamborghini.

20 millioner kroner som erstatning etter et tap på aksjer i Acta på 100 millioner. Ugland krevde i tingretten hele tapet dekket, men tapte. I lagmannsretten var beløpet redusert til 20 millioner, og Ugland vant fram.

Inkludert renter på flere millioner kroner og saksomkostninger kommer summen opp i cirka 55 millioner.

I forhold til tingrettens dom må Staddeland betale 20 millioner mer (Acta-erstatningen), men får cirka 40 millioner mer for aksjene sine.

Ikke ruinert

Kjell Rune Staddeland er glad for at han vant fram på det viktigste økonomiske punktet i saken.

– Betyr det at du ikke er så nærme økonomisk ruin?

– Jeg hadde ikke vært ruinert uansett. Men dette er mye bedre enn sist gang, sier Staddeland.

Han synes likevel det er overraskende at han må betale Ugland etter Acta-tapet.

– Det finner jeg urimelig, men vi har ennå ikke tatt stilling til en eventuell anke, sier han.

Staddelands prosessfullmektig, Ole Rasmus Asbjørnsen sier han også er overrasket over Acta-utfallet. Ellers vil han ikke si så mye om dommen ennå.

Uglands advokat Egil Jarslett er fornøyd med at Staddeland må stå til ansvar etter Acta-handelen.

– Kjøpet var helt uten fullmakt, og helt uforsvarlig, sier Jarslett. Han peker også på at lagmannsretten var klare på at mottaket av penger fra Olympia Holding var grov økonomisk utroskap.