AGDER: — Ser vi på reaksjonsprosenten fra våre kontroller i sommer, er Agder-fylkene blant de verste. I tillegg har den økt i forhold til tidligere, sier UP's distriktsleder for Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland politidistrikter, Øystein Krogstad.

I sommermånedene juni og juli ble det i år utført færre kontroller langs veiene på Sørlandet. Likevel har reaksjonsprosenten økt fra 15,3 til 19,6 prosent. Det er en økning med 4,3 prosent.

— Det er en urovekkende tendens vi ikke er fornøyd med. Vårt ønske er at hastigheten går ned, så de ferske tallene, viser en negativ utvikling vi ikke liker. De siste tre årene har også Agder-distriktet vært blant de verste.

- Hva er grunnen til det?

— Det er vanskelig å vite hvorfor. Det er lett å si at vi er flinke til å finne ut hvor synderne kjører, men jeg tror nok sannheten er at man kjører fortere her.

- Ikke bra

Distriktsleder for Trygg Trafikk Aust-Agder, Paal Ove Sodefjed er ikke veldig overrasket over sørlendingenes kjøring.

— Vi har tall fra forsikringsselskaper som viser at sørlendingene bulker mer i trafikken enn andre. Kanskje ser vi en sammenheng her. Tallene til UP er ikke bra. Et viktig spørsmål er om de som blir stoppet virkelig er sørlendinger. Om dette er tilfelle er det svært betenkelig. Da har myndighetene i distriktet ikke gjort en bra nok jobb for å skape de riktige holdningene til folk i trafikken. Flere kontroller er også viktig.

Distriktsleder i UP, Øystein Krogstad, forstår frustrasjonen.

— Undersøkelser viser at det beste virkemiddelet er mer synlig politi, men det er snakk om resurser.

Færre kontroller

UP har i år utskrevet færre skriftlige anmerkninger i år (1801) i forhold til i fjor (1921). I tillegg beslagla politiet førerkort til 85 personer mot 94 i fjor sommer. Den svake nedgangen skyldes først og fremst færre kontroller.

— Hadde vi gjennomført like mange kontroller som i fjor, ville utvilsomt tallene ha økt. Vi har hatt færre på jobb og utført noen hundre færre kontroller. Vi ser likevel at færre inndratte førerkort betyr, at det er få tilfeller med ekstremfart.

Over to tredjedeler av anmerkningene fra UP er i form av forenklede forelegg. Av disse handler de fleste om fartsovertredelser. Resten av anmerkningene er såkalte gebyrer, hvor manglende bruk av bilbelte er den hyppigste overtredelsen.

Tall fra Trygg trafikk viser at det oppsto tre dødsulykker i juni og juli i Agder-fylkene i år, mot totalt to i fjor. Så langt i år har fire personer omkommet i Aust-Agder og fem i Vest-Agder.