KRISTIANSAND: 15-åringen er siktet for det grove ranet av Sparebanken Pluss sin filial på Rona, samt flere andre lovbrudd siden 21. juni.

Blant disse er ranet av en bussjåfør i Grovika i Kristiansand, ran av 7-eleven på Brennåsen og et mislykket ran i Moneslia i Mandal.

I går ble en annen 15-åring plassert i fire ukers varetekt, siktet for mange av de samme forholdene som dagens 15-åring er siktet for.

Nekter straffeskyld

Den siktede 15-åringen nekter straffeskyld for tiltalen, retten fant det nødvendig å fengsle 15-åringen for fire uker, blant annet på grunn av faren for at han vil forspille bevis.

I kjennelsen heter det at ”retten anser det nærliggende at siktede, dersom han løslates nå, vil prøve å påvirke etterforskningen bl.a. ved å ta kontakt med medsiktede, samordne forklaringer, fjerne tekniske bevis mv”.

Varetektsfengslingen ble også begrunnet i at 15-åringen i følge siktelsen har fortsatt med lovbrudd de siste fire ukene mens han har vært under etterforskning.

Gjengager hos politiet

I kjennelsen la dommeren også vekt på at siktede ifølge politiet kan knyttes til 50 forskjellige lovbrudd, blant annet en rekke før han fylte 15 år.

Avgjørende for retten var at 15-åringen ifølge siktelsen har satt eget og andres liv i fare, ved å ha vist truende atferd, både verbalt og fysisk.

Svakhetstegn

15-åringens forsvarer, Ivar Sveen, hadde følgende kommentar til kjennelsen.

— Dette er en erkjennelse av mangler ved samfunnet vårt. Fengslingen er først og fremst et behov for å beskytte gutten fra å påføre seg selv flere straffbare forhold når ikke barnevernet strekker til. Men jeg registrerer at barnevernet ønsker å ta opp dette prinsipielt, og finne alternative løsninger til å bygge fengsler egnet for barn. Og det er positivt, sier Sveen.

— Jeg ser og fortvilelsen hos barnevernet, som ikke har virkemidler til å møte situasjonen. Feilen ligger ikke hos dem eller politiet, men i samfunnet vårt generelt, sier han.