NAIROBI, KENYA: Granskningsrapporten er helt sentral i konflikten mellom Strømmestiftelsen og deres mangeårige kenyanske partner MYSA. Alle er enige om at det har forekommet korrupsjon, aldersjuks og seksuelle overgrep, men det er ingen enighet om omfanget av seksuelle overgrep, hvor vidt korrupsjon er sporadisk eller systematisk, eller hvor lenge de alvorlige forholdene har pågått. Det var derfor Strømmestiftelsen bestilte og betalte for en granskning. De ville undersøke nærmere hvorvidt varslingsbrevet fra politimannen Bjørn Hareide medførte riktighet.

Rapporten bekrefter varslingsbrevet.

Men den kenyanske konsulenten Alice Wainaina støtter nå kritikken mot rapporten fra MYSAs styreleder Bob Munro. Hun går ikke god for rapporten som hun selv står som medforfatter av.

— Jeg kan bare sette mitt navn under en versjon som har tatt inn MYSAs tilbakemeldinger på utkastet som forelå. Vi som konsulentteam burde innhentet oppklarende opplysninger i tråd med god praksis, skriver hun i en e-post.

Utpekt av MYSA

Blant de fire medforfatterne av rapporten, var Wainana det ene medlemmet som ble utpekt av MYSA. Hun er ikke tilknyttet organisasjonen, men har hatt evalueringsoppdrag for dem også tidligere. Det hun sier nå, har betydning for vurderingen av den viktige rapporten.

— Ingen av oss kunne signere på teksten, for den foreligger ikke i ferdig stand, sier Wainaina.

Det er to av de andre teammedlemmene som Fædrelandsvennen har snakket med uenige i. Og avisens kopi av rapporten fremstår som ferdig og godkjent.

— Jeg er overrasket over det Alice sier nå, sier Diane Huffman, den kanadiske lederen for teamet som skrev rapporten.

- Var enige

Hun sier alle fire var enige om et utkast til rapport i vår, før denne ble presentert for styrene i MYSA og Strømmestiftelsen 22. mars. Huffman sier det ble gjort endringer i et første utkast etter nettopp Wainainas innspill, og at de stod sammen om rapporten da denne ble presentert for organisasjonene.

Huffman sier også at hun har stor sans for mye av det Mathare Youth har fått til gjennom sitt arbeid, og at hun ble personlig overrasket da hun gjennom granskningen oppdaget at problemene de undersøkte var systemiske.

Bob Munro, MYSA

Bob Munro , MYSAs styrelder, er for tiden på Norway Cup. Torsdag formiddag ringte han Fædrelandsvennen etter at G16-laget fra MYSA hadde vunnet 16.-delsfinalen og gikk videre.

— Det er mye å si om dette. Vi mener Strømmestiftelsen brøt samarbeidsavtalen mellom organisasjonene våre, og teamet som jobbet med rapporten delte ikke informasjonen på samme tid med våre to organisasjoner. Vi var satt til side. Vi reagerer også på at rapporten spres til media og andre når den er uferdig og i våre øyne inneholder feil, sier han.

— En partner skal ikke dolke en annen partner i ryggen via media, sier Munro.

Ny rapport fra KPMG

Nå er ikke MYSA og Strømmestiftelsen partnere lengre. Diskusjonen etter at granskningsrapporten forelå, endte i fullt brudd i april. Men før det, gikk Strømmestiftelsens regionkontor i Øst-Afrika i dialog med MYSA, og den kenyanske organisasjonen laget tre ulike handlingsplaner med forskjellige budsjetter i forsøk på å komme opp med planer for å gjøre noe med problemene som hadde blitt avdekket.

— Vi har heldigvis andre partnere, og de finansierer nå noe av det Strømmestiftelsen ikke gikk videre med, sier Bob Munro.

Nå finansierer også MYSAs andre bidragsytere en ny rapport om virksomheten til organisasjonen, som skal utføres av KPMG.

— Denne rapporten skal de jobbe med fra midten av august og ut september. Det vil bli et offentlig dokument, og vi håper den vil gi et riktig bilde av virksomheten vår. Vi har ikke noe å skjule, sier Munro.

Strømmestiftelsens generalsekretær, Øyvind Aadland, vil avstå fra å kommentere prosessen rundt rapporten ytterligere. Han sier Strømmestiftelsen fikk den rapporten organisasjonen bestilte, og har tillit til arbeidet som er utført under Diane Huffmans ledelse.